Foto: Miche Ljungberg

”Queen”-medlemmar ställde ut på Sweden Truckmeet

En av årets alla lastbilsutställningar, Sweden Truckmeet, gick av stapeln lördagen den 7 juli på Anderstorp Raceway. Nytt för i år var att motorcykeltävlingen Smokey 200 arrangerades samtidigt. Endurancetävlingen innebar grillförbud på området under dagen, vilket inte uppskattades av alla.


Nathalie Westerbakka framför sin Scania R 480 från 2010. 

Inte mindre än åtta medlemmar i det kvinnliga nätverket Queen of the Road ställde ut sina fina lastbilar på Sweden Truckmeet. Fler och fler tjejer har upptäckt det roliga i att ställa ut sina lastbilar, vilket är ett uppskattat inslag i den annars så mansdominerade lastbilsbranschen.

En av tjejerna som vi stötte på i Anderstorp var Jonna "Dockan" Winberg. Hon ställde ut sin Scania R 580 från 2007. "Dockan" kör för Kullgrens åkeri i Jönköping och är själv bosatt i Göteborg. Hon berättar att hon kört lastbil sedan 2010 och att hon gick Fordonsprogrammets transportutbildning på Bräckegymnasiet i Göteborg. "Dockan" har ställt ut sin lastbil tidigare och då på Stockholm- och Queen of the Road Truck Meet på Malmby Fairground i Strängnäs i maj i år.
- Jag tycker att Sweden Truckmeet har varit en bra utställning, berättar hon.

"Dockan" kör trailer på Norge och lasten består oftast av plaströr från företaget Pipelife som är specialiserat på plaströrssystem.
Hur är det då att arbeta i ett mansdominerat yrke?
- Jag trivs bra med jargongen, svarar hon helt kort.

Linda Nämndkarls från Borlänge är en annan tjej som också valt att ställa ut i Anderstorp. Hon ställde ut sin Volvo FH från 2008. Linda kör för Ulrikas Båt- och Specialtransporter AB i Strömstad.
Linda har kört för Ulrikas Båt- och Specialtransporter sedan 2010 och trivs bra med det.
Även Linda och hennes bil kunde tidigare i år beskådas på Stockholm- & Queen of the Road Truck Meet Strängnäs.

Lindas syn på att jobba i lastbilsbranschen skiljer sig inte från "Dockans". Och att allt fler tjejer söker sig till transportbranschen tycker hon är bra.
- Jag känner mig inte särbehandlad för att jag är tjej. Det beror nog på att jag sliter lika mycket och gör samma saker som killarna, tror hon.
Linda kör mestadels byggelement men tillägger att det kan bli lite allt möjligt ibland. Hon utgår från Strömstad och kör både i Sverige och i Norge.

Nathalie Westerbakka och hennes Scania R 480 från 2010 är en annan "kändis" som vi stött på lite då och då i utställningssammanhang. Nathalie kör för Ingemars Transport i Ödskölt och bor själv i Dals Långed. Nathalie har kört för Ingemars Transport sedan 2009, oftast handlar det om specialtransporter i Sverige och Norge, med sin lågbyggda trombontrailer.

Sweden Truckmeet 2012 summerar vi som en både trevlig och välordnad tillställning. Att så många härligt glada lastbilschaufförer ställer ut hjälper så klart till att höja stämningen. Regnet på lördagen var kanske inte uppskattat av utställarna, men kanske desto mer välkommet av besökarna, då den tryckande hettan för en stund försvann med nederbörden.


Överst: Jonna ”Dockan” Winberg ser inga speciella nackdelar med att vara tjej i en mansdominerad bransch. Underst: Linda Nämndkarls instämmer med "Dockan". "Jag sliter lika mycket och gör samma saker som killarna", förklarar hon. 

Om artikeln

Publicerad: Tisdag 17 Juli 2012, kl 09:51
Kategori: Nyhet
Taggar: Lastbilsutställning, Queen of the Road, Sweden Truckmeet 2012

Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag

Att köra schakt är ett skitigt jobb – i alla fall för lastbilen. Men när det är dags för utställning, är Jennifer Syréns Volvo FH16 i ett glänsande skick. Den här artikeln har tidigare publicerats i tidningen Proffs, som bjuder Queen of the Roads medlemmar på lite "helgläsning" inför nyåret.

Truck Meet on Tour - Nu ändrar vi allt

Queen of the Road har i år firat tioårsjubileum med den äran. Det ständigt expanderande kvinnliga nätverket växer sig allt större och har nått utanför Sveriges gränser.

Krönika

28:an och jag har nästan dansat i diket

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.

Jesperhus lastbiltræf 10 år och vi var där!

I strålande sol och värme, hölls Jesperhus Lastbilsträff för tionde året i rad. Femhundra lastbilar glänste ikapp med de glada besökarna som fick njuta av underbart väder. På plats fanns även Queen of the Road.

Skaraborg Truckshow 2016

Ta en nerlagd flygplats någonstans mitt ute i ingenstans utanför Mariestad, lägg till cirkaa 140 blanka lastbilar och nästan 1 800 besökare och vackert väder så har du Skaraborg Truckshow 2016.

Queen of the Road på Tånga Trophy

Queen of the Road var inte bara i Gällivare utan även på Tånga Trophy i Vårgårda under den gångna helgen. Det var en del regn, men också mycket solsken som inte bara kom från himlen.

Queen of the Road besökte Nordens nordligaste lastbilsträff

Norrbottens första och enda lastbilsträff har gjort debut under namnet Gällivare Truck Meet. Och nu vet folket i norr vad Queen of the Road  är.

Queen of the Road i Norge

Queen of the Road inbjudna till lastbilsträff i Norge med siktet inställt på att samla in pengar till ett välgörande ändamål. Överlämnandet skedde med mäktig lastbilskonvoj.

Queen of the Road on Tour i Kristianstad!

Kristianstad Truck Meet i härligt solsken och på plats fanns ett alltid lika engagerat Queen of The Road-team. Nätverket firar i år 10-årsjubileum, vilket också syntes på utbudet av varor som fortsätter att hålla lika hög kvalitet som medlemmarna i nätverket gör.

Vilken succé när Queen of the Road lade Elmia för sina fötter

Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia större än någonsin och på plats fanns givetvis Queen of the Road som fortsätter fira 10-årsjubileum med att sprida kunskap om såväl branschen som nätverket. Succén för såväl Queen of the Road som arrangören, blev ett faktum.

Verksamhetsmöte i Mullsjö

Queen of the Road har haft verksamhetsmöte i Mullsjö och mycket handlar om att bli mer synliga. Varumärkesintrång är viktigt att stävja. Ökad säkerhet för kvinnliga chaufförer på rastplatser, stod också på agendan.

Tävling!

Tävling - En dag i trubbel!

Tävling! Få din historia publicerad på Queen of the Roads hemsida. De tre utvalda vinnarna med mest fångande historier får var sin Queen of the Road-T-shirt som pris.

Ljust farväl av en älskad vän och kollega

Amnehärads kyrka i Gullspång fylldes av ljus och blommor, minnen och tårar, när vi fredagen den 13 november tog ett sista farväl av Barbro "Babs" Markström som kroppsligen lämnat oss alldeles för tidigt. Kvar lämnar hon alla sina gärningar och många ljusa minnen som vi ska minnas och försöka föra vidare med egna gärningar.

Queen of the Road

Queen of the Road ® är ett nätverk för kvinnor i transportbranschen. Men även du, som kanske endast är intresserad av branschen men som inte arbetar i den, är välkommen i gänget. Medlemskapet är gratis!

Barbro ”Babs” Markström är död

Med stor sorg i hjärtat tvingas vi idag meddela att Barbro ”Babs” Markström är död.  Ett gott hjärta har slutat att slå och saknaden är total.

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018

29 juni 2018

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika

“Gothenburg Truck Meet (GTM) 2015”

GTM kom med strålande solsken. För min del började en sådan helg som vanligt med stor förvirring. Maken blev färdig snabbare än jag räknat med (att jag aldrig lär mig) och allt var såklart inte färdigt när han var färdig.
Läs hela Maria Christianssons krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018
Stäng

29 juni 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Stockholm Truck Meet - årets solsäkraste utställning?
  • Unik riskutbildning för unga elever
  • Utländska fordon kör laglig inrikestrafik för 3 000:-/mån
  • Valet 2018: Så vill MP och KD jobba för en bättre åkeribransch
  • Elmia Lastbil fyller 35 år - uppladdning pågår!
  • Konstnären Svantes småskaliga mästerverk
  • Kevin vann Proffspriset - får ny lastbil av åkeriet
  • Annas hästjobb - rena drömmen
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant

Meddelande från WorkRoom

Laddar meddelande från WorkRoom.