Inger Rönnbäck, en riktig "Queen of the road"! Foto: Ann-Marie Ericsson

"Men va fan, det är som de säg, hon kasta kylskåpa"

Orden i rubriken har Inger Rönnbäck, åkeriägare och chaufför i familjeägda Iljjer frakt från Sidensjö, fått höra när hon handlastar kylskåp.
Det är väl inget, kanske man tänker. Men för undertecknad, relativt storväxt och enbart i 40-årsåldern är det stort, riktigt stort.

Inger är nämligen 65 år, om jag får gissa så är hon typ 160 cm i strumplästen och väger nog inte mer än 6o kilo och även om man numera sköter lastningen med kran så blir jag ändå imponerad av denna kvinna.

Denna kvinna hade jag förmånen att få träffa på Lastbilsträffen i Ramsele, där hon och dottern ställde ut varsin Scania. Inger har smyckat sin bil lite extra, med en örn på sidan och under sitter klisterdekalen "Queen of the Road". Jag känner att hon verkligen gör skäl för namnet, blir rakt lite avundsjuk när jag hör hennes berättelse.

Inger började i branschen på 60-talet. Då körde hon baklastare och det var också där hon träffade maken Lennart.
Inger hade inga planer från början på att bli lastbilschaufför. Hon utbildade sig till undersköterska och jobbade som det mellan 1970 – 1993 när de tog över det åkeri där maken arbetade, som hade gått i konkurs. Hon har även i många jobbat som brandförman där hon har haft jour var tredje vecka.

Inger började köra timmerbil inom industrin på 70-talet. Man behövde då inte ha "trafikkortet", som man då kallade körkortet. En Scania super 75 fick hon ratta. 1981 tog hon trafikkort, alltså behörigheten för att få köra CE på väg.

Även när hon körde baklastare vållade hon rubriker i dagstidningarna. Då det var mycket ovanligt med en kvinna att köra maskiner så hon blev intervjuad bland annat av en ortstidning om hur arbetet var för en kvinna. Hon berättade då om en incident där en personbilist hade blivit så nyfiken över att det var en kvinna som körde baklastaren, att denne glömde titta på vägen. Ingen olycka hände dock men i tidningen kunde man sedan läsa rubriken: "Trafikfara på Mosjön"

Inger har också i många år varit aktiv fotbollstränare och startade upp Sidensjö damfotboll. Fotboll är ett intresse som delas med hela familjen, inte minst dottern Emilie.

Åkeriet har som mest haft tolv lastbilar med tillhörande släp, men idag har man åtta bilar kvar. Elva chaufförer trafikerar hela Sverige. Man kör bland annat för Stena, mestadels skrot och även 90 procent av all kabeltransport från Töva återvinning som ligger strax utanför Sundsvall.

Dottern Emilie utbildade sig till florist men bestämde sig för att ta lastbilskörkorten 2005 och har rattat en egen bil sedan dess. Pappa Lennart berömmer Emilie:

- Hon är jäkligt duktig på att köra kran, bland de bästa jag ha sett, säger han.
Med i företaget finns också sonen Jerry som även han kör.

Inger kör idag många vändor till Stockholm. För åtta år sedan så fick hon då handlasta både frysboxar och kylskåp. Dessa måste travas ovanpå varandra och hon har en välbeprövad erfarenhet i hur hon genomför detta arbete.
Numera lastar man med kran och det sköter Lennart eller Emilie om.

Med sig på resorna har hon sin hund, Bonzo. Hon berättar om en av gångerna när hon skulle övernatta i lastbilen nedanför Jönköping och Bonzo, som då var fyra månader gammal, helt plötsligt gav ifrån sig ett rejält skall, något som han aldrig annars gör.
- Lite kymigt kändes det allt. Jag är helt säker på att det var några som tänkte stjäla diesel eller något, men som försvann fort som tusan när de hörde skallet. Efter det har jag aldrig funderat på att vara orolig så länge som Bonzo är med, berättar Inger.

Vad måste man då tänka på när man som kvinna kör lastbil?
- Man måste ta för sig. Helst vill man ju klara allt själv, men man ska inte vara rädd för att fråga om man behöver hjälp, säger hon.
- Så länge jag är frisk och känner att jag orkar så kommer jag nog att fortsätta köra, avslutar Inger.

Med ett leende stoppar jag ner anteckningsblocket i väskan. Lycklig över att ha fått lyssna på denna kvinna och hennes berättelse från sitt yrkesliv. Också glad över att ha fått träffa en åkarfamilj, där ödmjukheten skiner igenom trots framgångarna och där tongångarna är precis så där råa men hjärtliga som gör att det känns, som om jag har känt familjen i många år.


Inger och hennes dotter ställde ut varsin Scania på Lastbilsträffen i Ramsele. 

Om artikeln

Publicerad: Måndag 22 Oktober 2012, kl 17:56
Kategori: Nyhet
Taggar: Chaufför, Entreprenör, Inger Rönnbäck

Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag

Att köra schakt är ett skitigt jobb – i alla fall för lastbilen. Men när det är dags för utställning, är Jennifer Syréns Volvo FH16 i ett glänsande skick. Den här artikeln har tidigare publicerats i tidningen Proffs, som bjuder Queen of the Roads medlemmar på lite "helgläsning" inför nyåret.

Truck Meet on Tour - Nu ändrar vi allt

Queen of the Road har i år firat tioårsjubileum med den äran. Det ständigt expanderande kvinnliga nätverket växer sig allt större och har nått utanför Sveriges gränser.

Krönika

28:an och jag har nästan dansat i diket

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.

Jesperhus lastbiltræf 10 år och vi var där!

I strålande sol och värme, hölls Jesperhus Lastbilsträff för tionde året i rad. Femhundra lastbilar glänste ikapp med de glada besökarna som fick njuta av underbart väder. På plats fanns även Queen of the Road.

Skaraborg Truckshow 2016

Ta en nerlagd flygplats någonstans mitt ute i ingenstans utanför Mariestad, lägg till cirkaa 140 blanka lastbilar och nästan 1 800 besökare och vackert väder så har du Skaraborg Truckshow 2016.

Queen of the Road på Tånga Trophy

Queen of the Road var inte bara i Gällivare utan även på Tånga Trophy i Vårgårda under den gångna helgen. Det var en del regn, men också mycket solsken som inte bara kom från himlen.

Queen of the Road besökte Nordens nordligaste lastbilsträff

Norrbottens första och enda lastbilsträff har gjort debut under namnet Gällivare Truck Meet. Och nu vet folket i norr vad Queen of the Road  är.

Queen of the Road i Norge

Queen of the Road inbjudna till lastbilsträff i Norge med siktet inställt på att samla in pengar till ett välgörande ändamål. Överlämnandet skedde med mäktig lastbilskonvoj.

Queen of the Road on Tour i Kristianstad!

Kristianstad Truck Meet i härligt solsken och på plats fanns ett alltid lika engagerat Queen of The Road-team. Nätverket firar i år 10-årsjubileum, vilket också syntes på utbudet av varor som fortsätter att hålla lika hög kvalitet som medlemmarna i nätverket gör.

Vilken succé när Queen of the Road lade Elmia för sina fötter

Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia större än någonsin och på plats fanns givetvis Queen of the Road som fortsätter fira 10-årsjubileum med att sprida kunskap om såväl branschen som nätverket. Succén för såväl Queen of the Road som arrangören, blev ett faktum.

Verksamhetsmöte i Mullsjö

Queen of the Road har haft verksamhetsmöte i Mullsjö och mycket handlar om att bli mer synliga. Varumärkesintrång är viktigt att stävja. Ökad säkerhet för kvinnliga chaufförer på rastplatser, stod också på agendan.

Tävling!

Tävling - En dag i trubbel!

Tävling! Få din historia publicerad på Queen of the Roads hemsida. De tre utvalda vinnarna med mest fångande historier får var sin Queen of the Road-T-shirt som pris.

Ljust farväl av en älskad vän och kollega

Amnehärads kyrka i Gullspång fylldes av ljus och blommor, minnen och tårar, när vi fredagen den 13 november tog ett sista farväl av Barbro "Babs" Markström som kroppsligen lämnat oss alldeles för tidigt. Kvar lämnar hon alla sina gärningar och många ljusa minnen som vi ska minnas och försöka föra vidare med egna gärningar.

Queen of the Road

Queen of the Road ® är ett nätverk för kvinnor i transportbranschen. Men även du, som kanske endast är intresserad av branschen men som inte arbetar i den, är välkommen i gänget. Medlemskapet är gratis!

Barbro ”Babs” Markström är död

Med stor sorg i hjärtat tvingas vi idag meddela att Barbro ”Babs” Markström är död.  Ett gott hjärta har slutat att slå och saknaden är total.

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018

29 juni 2018

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika

“28:an och jag har nästan dansat i diket”

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.
Läs hela Marika Modigs krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018
Stäng

29 juni 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Stockholm Truck Meet - årets solsäkraste utställning?
  • Unik riskutbildning för unga elever
  • Utländska fordon kör laglig inrikestrafik för 3 000:-/mån
  • Valet 2018: Så vill MP och KD jobba för en bättre åkeribransch
  • Elmia Lastbil fyller 35 år - uppladdning pågår!
  • Konstnären Svantes småskaliga mästerverk
  • Kevin vann Proffspriset - får ny lastbil av åkeriet
  • Annas hästjobb - rena drömmen
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant

Meddelande från WorkRoom

Laddar meddelande från WorkRoom.