Carina Paulsen, Arbetsförmedlingen. Foto: Barbro Markström

Stort intresse för Arbetsförmedlingens "kvinnomässa"

I början av oktober öppnade Arbetsförmedlingen i Stockholm City sina dörrar för kvinnor som kan tänka sig en framtid inom transportbranschen. Det bjöds till mässa och informationsträff för de cirka 1 000 personerna som fått inbjudan till evenemanget.
Queen of the Road fick tips om att mässan och självklart ville vi titta närmare på hur våra Arbetsförmedlingar runtom i landet gör för att locka kvinnor till mansdominerade branscher.


Jessica Wessung, glad medlem i Queen of the Road. 

Flertalet aktörer inom yrkesförarbranschen var inbjudna till mässan, bland annat Nobina, Stockholms Taxi och Schenker. Bland utbildarna hittade vi till exempel representanter för Yrkesakademin och Grönlunds.

Det blev en välbesökt mässa och mycket information om både företagen i sig och om diverse möjligheter till utbildning delgavs innan det var dags för föreläsning. Salen där föreläsningen hölls var fylld till bristningsgränsen.

Dagsprogrammet inleddes med att Carina Paulsen, ansvarig för arbetsmarknadsutbildningar på Arbetsförmedlingen Stockholm City, hälsade alla hjärtligt välkomna och berättade för deltagarna om vad som krävs för att kunna söka till de utbildningar som erbjuds. Samt att vissa avgifter kunde återfås från Arbetsförmedlingen vid uppvisande av kvitto.

Hon överlät sedan till TYA att presentera sin roll i branschen. TYA ägs gemensamt av Transportfacken och Biltrafikens Arbetsgivarförbund. I landet finns 39 skyddsombud som finns tillgängliga för aktörer inom branschen. Det är också TYA som tillhandahåller större delen av marknadens utbildningsmaterial när det handlar om yrkestrafik.

Därefter var det dags för Grönlunds att presentera sina utbildningar, där bland annat YKB ingår. Just när det handlar om YKB ser Grönlunds stora problem för dyslektiker. Proven får nämligen endast lov att göras skriftligt i dagsläget.

Sedan var det ”tjejernas” tur, som representerade buss-, taxi- och lastbilsförare.
Som bussförare får kvinnorna ofta fördomar uttalade mot sig. I ett fall vägrade en man att betala biljetten för att det var en kvinna som körde bussen. (Ja, han fick kliva av bussen igen)

Som kvinna och busschaufför behöver du snabbt skaffa dig ”skinn på näsan” om du inte redan har det, just för att kunna lösa olika situationer som kan uppstå. Du får naturligtvis stöttning från din arbetsgivare i detta.

Åhörarna fick veta att jobbet som taxiförare är fritt, omväxlande, stressigt och det går att kombinera med familjelivet. Du får oftast garantilön plus provision på det inkört belopp. Du bör gilla att köra bil, du möter många olika människor och får många gånger agera psykolog, det underlättar alltså om du är en ”personkännare”. Du ska helt enkelt gilla andra människor för att verkligen trivas i taxiyrket.

Taxi i storstäderna är i stort behov av just kvinnor som kör helger och kvällar. Detta för att många kvinnor som varit ute då känner sig tryggare med en kvinna bakom ratten.

Inom taxibranschen finns ett nätverk för kvinnorna som kallas ”Dorisar” där tjejerna kan prata med andra tjejer om yrkesrelaterade problem och förhoppningsvis även finna lösningar på problemen.

Gemensamt för både buss och taxi i storstäder är att fordonen är utrustade med både övervakningskamera och överfallslarm. Arbetet är ofta uppdelat i olika pass för att du som chaufför inte ska riskera att tappa koncentrationen i trafiken, vilket många ser som positivt.

Lastbilschauffören Julia fick avsluta informationen om kvinnor i mansdominerade yrken. Hon jobbar sedan fyra månader som chaufför hos DB Schenker - och stortrivs. Hon kör distributionsbil i Stockholm.
- Även om jobbet många gånger kan vara stressigt så uppvägs det av känslan att ”lilla jag fixar att köra detta stora fordon, säger hon och bekräftar det som tidigare nämnts, att det krävs ”skinn på näsan” för att kunna fixa jobbet.
- Även om man inte har det med sig från start så får man det efterhand.

Efter mässan förklarar Carina Paulsen från Arbetsförmedlingen vad som fick dem att ta initiativet till mässan.
- Det kommer signaler från arbetsgivare om att de gärna vill se fler kvinnor i den mansdominerade branschen. Och med tanke på att det var cirka 60-70 personer som gick på föreläsningen och omkring 200 som besökte montrarna, så finns det stor chans att många av dessa kvinnor kommer att söka sig till utbildning inom dessa yrken. Vi har i alla fall sått ett frö hos dem.

Kommer Arbetsförmedlingen att anordna liknande arrangemang i framtiden?
- Ja, det kommer vi med all säkerhet att göra då uppslutningen idag var så pass stor. Vi satsar på något liknande till våren. Varför inte på internationella kvinnodagen till och med?


Nyfikenheten var stor bland de församlade mässbesökarna och många ville veta mer, bland annat om "livet som chaufför". 

Om artikeln

Publicerad: Fredag 12 Oktober 2012, kl 14:03
Kategori: Nyhet
Taggar: Arbetsförmedlingen, Kvinnor, Mansdominerade yrken, Mässa

Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag

Att köra schakt är ett skitigt jobb – i alla fall för lastbilen. Men när det är dags för utställning, är Jennifer Syréns Volvo FH16 i ett glänsande skick. Den här artikeln har tidigare publicerats i tidningen Proffs, som bjuder Queen of the Roads medlemmar på lite "helgläsning" inför nyåret.

Truck Meet on Tour - Nu ändrar vi allt

Queen of the Road har i år firat tioårsjubileum med den äran. Det ständigt expanderande kvinnliga nätverket växer sig allt större och har nått utanför Sveriges gränser.

Krönika

28:an och jag har nästan dansat i diket

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.

Jesperhus lastbiltræf 10 år och vi var där!

I strålande sol och värme, hölls Jesperhus Lastbilsträff för tionde året i rad. Femhundra lastbilar glänste ikapp med de glada besökarna som fick njuta av underbart väder. På plats fanns även Queen of the Road.

Skaraborg Truckshow 2016

Ta en nerlagd flygplats någonstans mitt ute i ingenstans utanför Mariestad, lägg till cirkaa 140 blanka lastbilar och nästan 1 800 besökare och vackert väder så har du Skaraborg Truckshow 2016.

Queen of the Road på Tånga Trophy

Queen of the Road var inte bara i Gällivare utan även på Tånga Trophy i Vårgårda under den gångna helgen. Det var en del regn, men också mycket solsken som inte bara kom från himlen.

Queen of the Road besökte Nordens nordligaste lastbilsträff

Norrbottens första och enda lastbilsträff har gjort debut under namnet Gällivare Truck Meet. Och nu vet folket i norr vad Queen of the Road  är.

Queen of the Road i Norge

Queen of the Road inbjudna till lastbilsträff i Norge med siktet inställt på att samla in pengar till ett välgörande ändamål. Överlämnandet skedde med mäktig lastbilskonvoj.

Queen of the Road on Tour i Kristianstad!

Kristianstad Truck Meet i härligt solsken och på plats fanns ett alltid lika engagerat Queen of The Road-team. Nätverket firar i år 10-årsjubileum, vilket också syntes på utbudet av varor som fortsätter att hålla lika hög kvalitet som medlemmarna i nätverket gör.

Vilken succé när Queen of the Road lade Elmia för sina fötter

Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia större än någonsin och på plats fanns givetvis Queen of the Road som fortsätter fira 10-årsjubileum med att sprida kunskap om såväl branschen som nätverket. Succén för såväl Queen of the Road som arrangören, blev ett faktum.

Verksamhetsmöte i Mullsjö

Queen of the Road har haft verksamhetsmöte i Mullsjö och mycket handlar om att bli mer synliga. Varumärkesintrång är viktigt att stävja. Ökad säkerhet för kvinnliga chaufförer på rastplatser, stod också på agendan.

Tävling!

Tävling - En dag i trubbel!

Tävling! Få din historia publicerad på Queen of the Roads hemsida. De tre utvalda vinnarna med mest fångande historier får var sin Queen of the Road-T-shirt som pris.

Ljust farväl av en älskad vän och kollega

Amnehärads kyrka i Gullspång fylldes av ljus och blommor, minnen och tårar, när vi fredagen den 13 november tog ett sista farväl av Barbro "Babs" Markström som kroppsligen lämnat oss alldeles för tidigt. Kvar lämnar hon alla sina gärningar och många ljusa minnen som vi ska minnas och försöka föra vidare med egna gärningar.

Queen of the Road

Queen of the Road ® är ett nätverk för kvinnor i transportbranschen. Men även du, som kanske endast är intresserad av branschen men som inte arbetar i den, är välkommen i gänget. Medlemskapet är gratis!

Barbro ”Babs” Markström är död

Med stor sorg i hjärtat tvingas vi idag meddela att Barbro ”Babs” Markström är död.  Ett gott hjärta har slutat att slå och saknaden är total.

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018

29 juni 2018

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018
Stäng

29 juni 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Stockholm Truck Meet - årets solsäkraste utställning?
  • Unik riskutbildning för unga elever
  • Utländska fordon kör laglig inrikestrafik för 3 000:-/mån
  • Valet 2018: Så vill MP och KD jobba för en bättre åkeribransch
  • Elmia Lastbil fyller 35 år - uppladdning pågår!
  • Konstnären Svantes småskaliga mästerverk
  • Kevin vann Proffspriset - får ny lastbil av åkeriet
  • Annas hästjobb - rena drömmen
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant

Meddelande från WorkRoom

Laddar meddelande från WorkRoom.