KRÖNIKA

Eli Nittebergs fantastiska Peterbilt. Foto: Barbro Markström

Destination Oslo Motor Show 2012

Efter en vecka i lastbilen, passade jag på att ta den lite kortare vägen till Oslo sista helgen i oktober. Det var dags för Oslo Motor Show – och varför fara som en skållad råtta över våra vägar när det går bra att ta närmsta vägen?
Jag sov helt enkelt över i lastbilen och startade färden mot Oslo vid 7-tiden på lördagsmorgonen. Kaffe och macka längs vägen var ju bara ett måste innan jag passerade gränsen några timmar senare.


Vad vore en lastbilsutställning utan våra finska vänners närvaro? Och det tyckte tydligen publiken i Lillestrøm också. Vinnaren av ”People´s Choice” blev inte helt oväntat Mika Auvinen med sitt otroligt flotta bulkekipage, byggt på en Mercedes-Benz Actros av senaste snitt.  

Färden flöt sedan vidare in i ett soligt Norge, som bjöd på fina vägar. Trots att det på sina ställen låg tunna skikt av snö på skuggiga platser.

En sista paus innan Oslo på en Statoil-mack i Akershus, där jag till min stora glädje fann något för oss vägfarare. Truckers Club! Där kan vi chaufförer få tillgång till eget krypin med dusch och andra bekvämligheter via ett kort som vi på årsbasis betalar 1 000 norska kronor för. I Norge finns ett flertal mackar som är anslutna till denna "klubb", där vi dessutom också ibland får andra fördelaktiga erbjudanden.

Efter att ha kört vilse i Oslo, trots bra vägbeskrivning, lyckades jag till slut ta mig fram till Norges Varemesse i Lilleström där mässan hölls. Ja, jag vet, jag ska inte köra Norge!
Jag lyckades få en bra parkering och efter lite trixande även betala för platsen.

Med raska steg, tog jag mig in på mässan och började genast fotografera alla bilar. Även om jag till 99.99 procent höll mig på lastbilssidan, fick jag faktiskt även några foton på en liten häftig "hot rod". Den påminde så klart om en lastbil...

Efter att ha vandrat runt några varv i utställningshallen, sökte jag till slut upp vår egen "Queen of the Road"-tjej Eli Nitteberg och hennes Peterbilt, med "Thin Lizzy"-inspirerad motivlack.

Förra året tog Eli hem fyra priser på mässan för sin utställningsbil, som hon ibland kör med till butiken, bara för känslan av att få köra den. Den är nämligen inte tillåten att gå i trafik i Norge på grund av längden.

Eli lovade, att om inga hinder dyker upp så kommer familjen med både Peterbilten och "Black Rose"-Scanian till vår utställning på Stockholmsmässan nästa år (den 10 – 11 maj).

Eli är en pratglad tjej med skinn på näsan, och vi fann ut att vi har väldigt många gemensamma åsikter om vårt yrke. Bland annat gillar vi inte att på mässor se besökande som plockar på sig saker från bilarnas utrustning, som om allt som finns på utställningsområdet är gratis. Sedan det där att många inte har förmågan att respektera de avspärrningar som finns i/på och runtomkring en del av bilarna.

Det värsta var nog när en besökare utan att skämmas tog för sig av en detalj hos Lasse Bärgarn Laröds bil. Och bara gick där ifrån. Vissa människor har inga spärrar helt enkelt.

Likaså föräldrar som utan koll låter sina barn sätta sig på ljusramper eller lyfter barnen över avspärrningarna i bilarna.
Det är en trist utveckling i utställningsvärlden.

Det ligger ofta många tusentals timmar bakom för att få bilarna i utställningsskick. Och att då som ägare/chaufför behöva passa sin bil dygnet runt för att få behålla putsen och slippa oroa sig för att dyra delar blir stulna, kan nog kännas hopplöst för många.

Nåväl, det finns naturligtvis väldigt många positiva saker med dessa tillställningar. Som till exempel när vi sitter i Eli´s rosa stolar och pratar och Live Sunniva Gladheim plötsligt dyker upp som en solstråle för att byta några ord med oss. Det är jättekul att träffa vänner från nätet i verkligheten och få chansen att dela ut kramar.

När mässan så närmar sig stängningsdags på lördagen så dyker en man med plåster på huvudet upp. Det visar sig vara en god vän till Eli, som natten till lördagen blivit tvungen att lägga sin blott en månad gamla Volvo i diket för att undvika en frontalkrock med en annan lastbil. Han hade sin fru med på resan och hon var den som råkade värst ut. Men båda överlevde och vi håller tummarna för ett snabbt tillfrisknande för de båda. Egentligen borde killen varit på sjukan men hade, med läkarens goda minne, smitit ut för att gå på mässan.

Jag vill passa på att flika in, att en del av det jag beskriver i mina texter, är sådant som jag fått återberättat för mig i olika sammanhang.

Så, avslutningsvis, var rädda om varandra och se till att köra försiktigt i vinter på våra vägar. Olyckor kan ske när vi minst av allt anar det.
Sänder härmed mina tankar till familjerna till de två chaufförer som förolyckades för någon vecka sedan. En av dem var en medlem i vårt nätverk.
Låt oss därför, här och nu, hedra de förolyckade med en tyst minut.

Barbro "Babs" Markström


En häftig ”hot rod” fastnade på bild i min kamera. Den påminner om en lastbil, kanske därför…? 

Om artikeln

Publicerad: Måndag 5 November 2012, kl 11:34
Kategori: Krönika
Taggar: 2012, Lastbilsutställning, Norge, Oslo Motor Show

Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag

Att köra schakt är ett skitigt jobb – i alla fall för lastbilen. Men när det är dags för utställning, är Jennifer Syréns Volvo FH16 i ett glänsande skick. Den här artikeln har tidigare publicerats i tidningen Proffs, som bjuder Queen of the Roads medlemmar på lite "helgläsning" inför nyåret.

Truck Meet on Tour - Nu ändrar vi allt

Queen of the Road har i år firat tioårsjubileum med den äran. Det ständigt expanderande kvinnliga nätverket växer sig allt större och har nått utanför Sveriges gränser.

Krönika

28:an och jag har nästan dansat i diket

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.

Jesperhus lastbiltræf 10 år och vi var där!

I strålande sol och värme, hölls Jesperhus Lastbilsträff för tionde året i rad. Femhundra lastbilar glänste ikapp med de glada besökarna som fick njuta av underbart väder. På plats fanns även Queen of the Road.

Skaraborg Truckshow 2016

Ta en nerlagd flygplats någonstans mitt ute i ingenstans utanför Mariestad, lägg till cirkaa 140 blanka lastbilar och nästan 1 800 besökare och vackert väder så har du Skaraborg Truckshow 2016.

Queen of the Road på Tånga Trophy

Queen of the Road var inte bara i Gällivare utan även på Tånga Trophy i Vårgårda under den gångna helgen. Det var en del regn, men också mycket solsken som inte bara kom från himlen.

Queen of the Road besökte Nordens nordligaste lastbilsträff

Norrbottens första och enda lastbilsträff har gjort debut under namnet Gällivare Truck Meet. Och nu vet folket i norr vad Queen of the Road  är.

Queen of the Road i Norge

Queen of the Road inbjudna till lastbilsträff i Norge med siktet inställt på att samla in pengar till ett välgörande ändamål. Överlämnandet skedde med mäktig lastbilskonvoj.

Queen of the Road on Tour i Kristianstad!

Kristianstad Truck Meet i härligt solsken och på plats fanns ett alltid lika engagerat Queen of The Road-team. Nätverket firar i år 10-årsjubileum, vilket också syntes på utbudet av varor som fortsätter att hålla lika hög kvalitet som medlemmarna i nätverket gör.

Vilken succé när Queen of the Road lade Elmia för sina fötter

Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia större än någonsin och på plats fanns givetvis Queen of the Road som fortsätter fira 10-årsjubileum med att sprida kunskap om såväl branschen som nätverket. Succén för såväl Queen of the Road som arrangören, blev ett faktum.

Verksamhetsmöte i Mullsjö

Queen of the Road har haft verksamhetsmöte i Mullsjö och mycket handlar om att bli mer synliga. Varumärkesintrång är viktigt att stävja. Ökad säkerhet för kvinnliga chaufförer på rastplatser, stod också på agendan.

Tävling!

Tävling - En dag i trubbel!

Tävling! Få din historia publicerad på Queen of the Roads hemsida. De tre utvalda vinnarna med mest fångande historier får var sin Queen of the Road-T-shirt som pris.

Ljust farväl av en älskad vän och kollega

Amnehärads kyrka i Gullspång fylldes av ljus och blommor, minnen och tårar, när vi fredagen den 13 november tog ett sista farväl av Barbro "Babs" Markström som kroppsligen lämnat oss alldeles för tidigt. Kvar lämnar hon alla sina gärningar och många ljusa minnen som vi ska minnas och försöka föra vidare med egna gärningar.

Queen of the Road

Queen of the Road ® är ett nätverk för kvinnor i transportbranschen. Men även du, som kanske endast är intresserad av branschen men som inte arbetar i den, är välkommen i gänget. Medlemskapet är gratis!

Barbro ”Babs” Markström är död

Med stor sorg i hjärtat tvingas vi idag meddela att Barbro ”Babs” Markström är död.  Ett gott hjärta har slutat att slå och saknaden är total.

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018

29 juni 2018

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika

“28:an och jag har nästan dansat i diket”

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.
Läs hela Marika Modigs krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018
Stäng

29 juni 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Stockholm Truck Meet - årets solsäkraste utställning?
  • Unik riskutbildning för unga elever
  • Utländska fordon kör laglig inrikestrafik för 3 000:-/mån
  • Valet 2018: Så vill MP och KD jobba för en bättre åkeribransch
  • Elmia Lastbil fyller 35 år - uppladdning pågår!
  • Konstnären Svantes småskaliga mästerverk
  • Kevin vann Proffspriset - får ny lastbil av åkeriet
  • Annas hästjobb - rena drömmen
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant

Meddelande från WorkRoom

Laddar meddelande från WorkRoom.