Från Kavelbrogymnasiet Mikaela Hägg-Lindberg. Från Fågelviksgymnasiet Veronica Melander och Marie Eriksson. Foto: Mari Berglund

Tjejpunkten 2012 – Framtiden för åttondeklassare i Skövde

Onsdagen den 21 november var det dags igen för Tjejpunkten, en mässa för alla tjejer i årskurs åtta i Skövde kommun.


Monica Andersson Motorsågsinstruktör på Naturbruksgymnasiet Sparresäter. 

För 14:e året i rad hölls mässan Tjejpunkten på Valhall i Skövde. Här har grundskoleelever möjlighet att få träffa förebilder ur olika mansdominerade branscher. Arrangörer är Fritidskontoret, ungdomsmottagningen, grundskolans studievägledare, SISU, Folkhälsorådet och kulturkontoret i Skövde kommun. Det är viktigt att visa upp förebilder, att tjejer kan arbeta med olika annorlunda yrken.


Tjejpunkten genomförs under hösten för kommunens tjejer. Tjejpunkten anordnar seminarium, utställningar och scenuppträdande. I kommunen anordnas det en mängd arrangemang som lockar killar -vi vill göra något enbart för tjejer. Programmet utformas av tjejerna själva.


MÅL
Att presentera goda förebilder och visa möjligheter.
Att skapa gemenskap tjejer emellan och därigenom öka deras självförtroende.
Att öka medvetenheten hos unga tjejer.
Att hjälpa tjejer till meningsfulla aktiviteter.
Att ordna en aktivitet för och av tjejer.
Att fånga upp tjejer som inte är föreningsanslutna.
Målgrupp: Tjejer i Åk 8.


På plats att representera transportbranschen var Sveriges Åkeriföretag Skaraborg, Mari Berglund tillsammans med tjejer som går tredje och sista året på Fordonsprogrammet på Fågelviksgymnasiet i Tibro och Kavelbrogymnasiet i Skövde. Tjejerna går inriktningen transport och är blivande yrkesförare.


Transportbranschen behöver fler förare i framtiden och extra viktigt är mångfald, att vi får in fler och fler tjejer som yrkesförare.
Som ni ser var deras monter väl besökt under mässan. Bland annat så fanns det foldrar från TYA -Transportbranschen något för dig?
En tipspromenad arrangerades under dagen och i Sveriges Åkeriföretags monter fanns det två tipsfrågor med tre svarsalternativ.
Det fanns också en egen film som rullande på en datorskärm från just Fågelviksgymnasiet. Filmen hade tredje årets transportelever spelat in med skön countrymusik till.
Det gavs information om att i transportutbildningen så ingår det B-körkort, även C och E-kort, den tunga behörigheten som leder till yrkesförare.

Det går också att komplettera med kurser som leder sedan till grundläggande högskolebehörighet så eleverna sedan kan söka till högskolan, i stort sett så kan alla elever begära att få läsa kurser utöver de som ingår det är viktigt för grundskoleelever satsar ofta på en utbildning som ger rätt att söka till högskolan.
Något som jag tycker var extra bra är att Fågelviksgymnasiet i Tibro erbjuder alla sina elever oavsett utbildning att välja att ta B-kort = Personbil, körkortsteori med övningskörning, skolan står för 15 körlektioner á 40 minuter samt 30 timmar teori.
Kursen erbjuds i årskurs 2. Obs!! Kursen räknas ej in i betyget.
Det fanns fler förebilder.

Även dans arrangerades under den här intressanta mässan.
Något som vi vet är att förebilder är viktiga i allas liv. Det är också viktigt att nätverka -att hålla kontakt med tjejer som jobbar inom de här mansdominerade branscherna.
Att erbjuda praktikplatser, eller att få tjejer att åka med i lastbilarna och upptäcka transportbranschen. Det är genom att visa intresse som ett annat intresse kan starta. Det är viktigt att vi tror på framtidens chaufförer!


Här ser vi "brandmannen" eller rättare brandkvinnan Karin Sundström vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg. 

Om artikeln

Publicerad: Söndag 2 December 2012, kl 17:45
Kategori: Krönika
Taggar: Fordon, Transport, Utbildning

Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag

Att köra schakt är ett skitigt jobb – i alla fall för lastbilen. Men när det är dags för utställning, är Jennifer Syréns Volvo FH16 i ett glänsande skick. Den här artikeln har tidigare publicerats i tidningen Proffs, som bjuder Queen of the Roads medlemmar på lite "helgläsning" inför nyåret.

Truck Meet on Tour - Nu ändrar vi allt

Queen of the Road har i år firat tioårsjubileum med den äran. Det ständigt expanderande kvinnliga nätverket växer sig allt större och har nått utanför Sveriges gränser.

Krönika

28:an och jag har nästan dansat i diket

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.

Jesperhus lastbiltræf 10 år och vi var där!

I strålande sol och värme, hölls Jesperhus Lastbilsträff för tionde året i rad. Femhundra lastbilar glänste ikapp med de glada besökarna som fick njuta av underbart väder. På plats fanns även Queen of the Road.

Skaraborg Truckshow 2016

Ta en nerlagd flygplats någonstans mitt ute i ingenstans utanför Mariestad, lägg till cirkaa 140 blanka lastbilar och nästan 1 800 besökare och vackert väder så har du Skaraborg Truckshow 2016.

Queen of the Road på Tånga Trophy

Queen of the Road var inte bara i Gällivare utan även på Tånga Trophy i Vårgårda under den gångna helgen. Det var en del regn, men också mycket solsken som inte bara kom från himlen.

Queen of the Road besökte Nordens nordligaste lastbilsträff

Norrbottens första och enda lastbilsträff har gjort debut under namnet Gällivare Truck Meet. Och nu vet folket i norr vad Queen of the Road  är.

Queen of the Road i Norge

Queen of the Road inbjudna till lastbilsträff i Norge med siktet inställt på att samla in pengar till ett välgörande ändamål. Överlämnandet skedde med mäktig lastbilskonvoj.

Queen of the Road on Tour i Kristianstad!

Kristianstad Truck Meet i härligt solsken och på plats fanns ett alltid lika engagerat Queen of The Road-team. Nätverket firar i år 10-årsjubileum, vilket också syntes på utbudet av varor som fortsätter att hålla lika hög kvalitet som medlemmarna i nätverket gör.

Vilken succé när Queen of the Road lade Elmia för sina fötter

Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia större än någonsin och på plats fanns givetvis Queen of the Road som fortsätter fira 10-årsjubileum med att sprida kunskap om såväl branschen som nätverket. Succén för såväl Queen of the Road som arrangören, blev ett faktum.

Verksamhetsmöte i Mullsjö

Queen of the Road har haft verksamhetsmöte i Mullsjö och mycket handlar om att bli mer synliga. Varumärkesintrång är viktigt att stävja. Ökad säkerhet för kvinnliga chaufförer på rastplatser, stod också på agendan.

Tävling!

Tävling - En dag i trubbel!

Tävling! Få din historia publicerad på Queen of the Roads hemsida. De tre utvalda vinnarna med mest fångande historier får var sin Queen of the Road-T-shirt som pris.

Ljust farväl av en älskad vän och kollega

Amnehärads kyrka i Gullspång fylldes av ljus och blommor, minnen och tårar, när vi fredagen den 13 november tog ett sista farväl av Barbro "Babs" Markström som kroppsligen lämnat oss alldeles för tidigt. Kvar lämnar hon alla sina gärningar och många ljusa minnen som vi ska minnas och försöka föra vidare med egna gärningar.

Queen of the Road

Queen of the Road ® är ett nätverk för kvinnor i transportbranschen. Men även du, som kanske endast är intresserad av branschen men som inte arbetar i den, är välkommen i gänget. Medlemskapet är gratis!

Barbro ”Babs” Markström är död

Med stor sorg i hjärtat tvingas vi idag meddela att Barbro ”Babs” Markström är död.  Ett gott hjärta har slutat att slå och saknaden är total.

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018

29 juni 2018

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

Krönika

“28:an och jag har nästan dansat i diket”

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.
Läs hela Marika Modigs krönika »

 

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018
Stäng

29 juni 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Stockholm Truck Meet - årets solsäkraste utställning?
  • Unik riskutbildning för unga elever
  • Utländska fordon kör laglig inrikestrafik för 3 000:-/mån
  • Valet 2018: Så vill MP och KD jobba för en bättre åkeribransch
  • Elmia Lastbil fyller 35 år - uppladdning pågår!
  • Konstnären Svantes småskaliga mästerverk
  • Kevin vann Proffspriset - får ny lastbil av åkeriet
  • Annas hästjobb - rena drömmen
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant

Meddelande från WorkRoom

Laddar meddelande från WorkRoom.