– Att vara ensam under veckorna har fungerat bra. Jag har vant mig, förklarar Elbjörg. Foto: Tommy Holl

Elbjörg om livet som chaufförsänka:

”Det gäller att ge sig fan på att klara av det”

I den väl inbodda lägenheten finns hennes barn, hundar och en samling med troll.
Men maken Lasse syns inte till.
– Han är hemma på helgerna. Det har blivit en vana, säger chaufförsänkan Elbjörg Persson.


Tillsammans med hundarna har Elbjörg tillbringat mycetk tid på egen hand. Men det fungerar, menar hon. ”Det gäller att ge sig fan på att klara av det”.  

De träffades på Centralstationen i Oslo och har valt ett liv tillsammans. De har tre barn, två söner och en dotter, och eftersom Lasse Persson tycker om husdjur har de i långa perioder haft även hundar och katter.

Men vardagen tillbringar Lasse på vägarna, där han arbetar som lastbilschaufför. De senaste tre åren har han kört aska från svenska värmeverk till avfallsstationer i Norge.
– Han kommer på fredag och åker på söndag, berättar Elbjörg och ler.

Hon är inte speciellt besviken över situationen och häller upp kaffe med gott humör. På väggarna i vardagsrummet i Kållered finns familjefotografier, tavlor av segelfartyg och en stor samling troll i varierande storlekar.
– Att vara ensam under veckorna har fungerat bra. Annars hade jag inte stått ut. Jag har vant mig.
De båda har varit tillsammans 43 år.

Lasse var på sjön i 18 år, när barnen var riktigt små. Efter en period på en mekaniskt verkstad, satsade han 1987 på att bli chaufför och har nu 25 år bakom ratten.

De tre barnen har Elbjörg till stor del fostrat själv, även om Lasse var en aktiv pappa under helgerna då han var hemma.
– Jo, erkänner hon, jag har fått ta ett stort ansvar. Det har varit lite upp och ner. Men det har fungerat, som jag sa.
– Just för att jag varit mycket ensam med barnen har jag sagt nej till att bo i hus. Det hade blivit för mycket. Så vi har haft den här lägenheten i 40 år.

Många lastbilschaufförer går igenom skilsmässor. Yrkesgruppen är troligen överrepresenterad i statistiken. Men många chaufförer har en partner som tar stort ansvar för marktjänsten där hemma.
– Det är nog många som är i min situation, säger Elbjörg.

Lasse är tacksam för sin hustrus insats, berättar han på telefon under tiden som vi fikar:
– Jag uppskattar verkligen det hon har gjort. Jag har en stark fru som klarat av att hantera mina jobbresor. Inte många hade klarat det, säger han.

Elbjörg ler på nytt när hon hör sin makes ord:
– Ja, jag är nog stark, säger hon. Men det gäller att ge sig fan på att klara av det. Folk kan vara så bekväma nu för tiden. Det går, om man vill.
När har det varit som jobbigast?
– Visst har det varit jobbigt. Barnen var vilda. Speciellt den äldste som gick igenom mycket. Och förr kunde man inte bara lyfta luren och ringa en mobiltelefon om det var något.

Saknaden kunde bli stor?
– Ja. Det hände ofta att det var en fin sommardag och man tog med sig barnen ut i det gröna och såg andra familjer med båda föräldrarna på plats. Det kändes jobbigt.
Du har aldrig bett Lasse skaffa ett normalt arbete?
– Nej, aldrig. Ur det skulle inget gott komma.

Mellan arbetet på sjön och livet som chaufför gjorde de faktiskt ett försök att leva tillsammans på heltid. Det höll bara två år och fungerade dåligt, minns Lasse:
– Vi var inte vana att gno på varandra hela dagarna, säger han i telefonen.
Elbjörg fyller i med sina minnen, och skrattar:
– Plötsligt trodde Lasse att han kunde vara hemma och bestämma. Det fungerade inte alls!

Dottern Sanna sticker in huvudet i vardagsrummet. Hon har varit ute med familjens tre hundar – och berättar om uppväxten med en pappa som var borta under veckorna:
- Han var hemma på helgerna och det blev en vana. Jag tyckte inte alls det var ett problem. Idag är det rätt så skönt, haha…
- Men när jag fick för mycket pappalängtan satte jag mig i hans garderob och luktade på hans kläder.

Lasse minns samma längtan, från andra hållet:
– Klart man haft hemlängtan, speciellt när barnen var små! Men jag hade ju ett jobb att sköta. Det var som det var.

Själv har Elbjörg arbetat som städerska.
– Men bara på halvtid. Jag ville inte att barnen var ensamma på kvällarna.

Om fyra år går Lasse i pension. Då gör makarna Persson ett andra försök att bryta vardagen och leva tillsammans även måndag till fredag. Men den här gången utan barn, eftersom de är vuxna.
– Jag tror vi köper en husbil och reser runt med den, säger Elbjörg. Jag vill bila ner till solen och värmen.
­

Det händer att hon varit med sin make på resorna, både på sjön och längs avlägsna landsvägar.
– Ibland har jag haft barn med mig, ibland inte, säger hon. Så en husbil vore perfekt. Jag har nog lite tattarblod i mig och älskar att resa.

Om artikeln

Publicerad: Tisdag 11 September 2012, kl 10:33
Kategori: Nyhet
Taggar: Chaufförsänka, Elbjörg, Livsöden

Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag

Att köra schakt är ett skitigt jobb – i alla fall för lastbilen. Men när det är dags för utställning, är Jennifer Syréns Volvo FH16 i ett glänsande skick. Den här artikeln har tidigare publicerats i tidningen Proffs, som bjuder Queen of the Roads medlemmar på lite "helgläsning" inför nyåret.

Truck Meet on Tour - Nu ändrar vi allt

Queen of the Road har i år firat tioårsjubileum med den äran. Det ständigt expanderande kvinnliga nätverket växer sig allt större och har nått utanför Sveriges gränser.

Krönika

28:an och jag har nästan dansat i diket

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.

Jesperhus lastbiltræf 10 år och vi var där!

I strålande sol och värme, hölls Jesperhus Lastbilsträff för tionde året i rad. Femhundra lastbilar glänste ikapp med de glada besökarna som fick njuta av underbart väder. På plats fanns även Queen of the Road.

Skaraborg Truckshow 2016

Ta en nerlagd flygplats någonstans mitt ute i ingenstans utanför Mariestad, lägg till cirkaa 140 blanka lastbilar och nästan 1 800 besökare och vackert väder så har du Skaraborg Truckshow 2016.

Queen of the Road på Tånga Trophy

Queen of the Road var inte bara i Gällivare utan även på Tånga Trophy i Vårgårda under den gångna helgen. Det var en del regn, men också mycket solsken som inte bara kom från himlen.

Queen of the Road besökte Nordens nordligaste lastbilsträff

Norrbottens första och enda lastbilsträff har gjort debut under namnet Gällivare Truck Meet. Och nu vet folket i norr vad Queen of the Road  är.

Queen of the Road i Norge

Queen of the Road inbjudna till lastbilsträff i Norge med siktet inställt på att samla in pengar till ett välgörande ändamål. Överlämnandet skedde med mäktig lastbilskonvoj.

Queen of the Road on Tour i Kristianstad!

Kristianstad Truck Meet i härligt solsken och på plats fanns ett alltid lika engagerat Queen of The Road-team. Nätverket firar i år 10-årsjubileum, vilket också syntes på utbudet av varor som fortsätter att hålla lika hög kvalitet som medlemmarna i nätverket gör.

Vilken succé när Queen of the Road lade Elmia för sina fötter

Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia större än någonsin och på plats fanns givetvis Queen of the Road som fortsätter fira 10-årsjubileum med att sprida kunskap om såväl branschen som nätverket. Succén för såväl Queen of the Road som arrangören, blev ett faktum.

Verksamhetsmöte i Mullsjö

Queen of the Road har haft verksamhetsmöte i Mullsjö och mycket handlar om att bli mer synliga. Varumärkesintrång är viktigt att stävja. Ökad säkerhet för kvinnliga chaufförer på rastplatser, stod också på agendan.

Tävling!

Tävling - En dag i trubbel!

Tävling! Få din historia publicerad på Queen of the Roads hemsida. De tre utvalda vinnarna med mest fångande historier får var sin Queen of the Road-T-shirt som pris.

Ljust farväl av en älskad vän och kollega

Amnehärads kyrka i Gullspång fylldes av ljus och blommor, minnen och tårar, när vi fredagen den 13 november tog ett sista farväl av Barbro "Babs" Markström som kroppsligen lämnat oss alldeles för tidigt. Kvar lämnar hon alla sina gärningar och många ljusa minnen som vi ska minnas och försöka föra vidare med egna gärningar.

Queen of the Road

Queen of the Road ® är ett nätverk för kvinnor i transportbranschen. Men även du, som kanske endast är intresserad av branschen men som inte arbetar i den, är välkommen i gänget. Medlemskapet är gratis!

Barbro ”Babs” Markström är död

Med stor sorg i hjärtat tvingas vi idag meddela att Barbro ”Babs” Markström är död.  Ett gott hjärta har slutat att slå och saknaden är total.

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018

29 juni 2018

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

 

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018
Stäng

29 juni 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Stockholm Truck Meet - årets solsäkraste utställning?
  • Unik riskutbildning för unga elever
  • Utländska fordon kör laglig inrikestrafik för 3 000:-/mån
  • Valet 2018: Så vill MP och KD jobba för en bättre åkeribransch
  • Elmia Lastbil fyller 35 år - uppladdning pågår!
  • Konstnären Svantes småskaliga mästerverk
  • Kevin vann Proffspriset - får ny lastbil av åkeriet
  • Annas hästjobb - rena drömmen
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant

Meddelande från WorkRoom

Laddar meddelande från WorkRoom.