HELGLÄSNING FRÅN PROFFS

Framme vid slutdestinationen blev det kramkalas. Emma (i mitten) flankeras här av Joakim Lindborg och hans hustru, Monica. Emma håller ett stadigt tag om cigarettpaketet, men att ta ett bloss blev det inte tal om. Först skulle det tackas ordentligt för den generösa insatsen. Och det är ju bra – det är ju inte speciellt sunt att röka… Foto: Privat

Från anonym chaufför till superhjälte - på Facebook

Hon tycker inte om att stå i centrum. Emma "Lill-Doris" Erngren är en blyg person som inte vill ta för mycket plats. Hon beskriver sig som "ny i chaufförsyrket", hon är 23 år och bor i Björneborg, sydost om Kristinehamn. Över en natt blev hon kändis och allt annat än anonym på Facebook, i gruppen "Kollegor på väg".


Tummen upp för Emmas initiativ. 

En kvinna blir akterseglad i Leksand. Detta då hennes sambo, efter ett familjegräl, valde att lämna henne längs vägkanten då de var ute och körde bil. Illa nog att kvinnan blev avkastad. Vad värre är, var att även parets gemsamma son, 4 år gammal, också åkte ut ur bilen.

Händelsen renderade i ett desperat inlägg i Facebook-gruppen "Kollegor på väg" av den drabbade kvinnans svåger, chauffören Joakim Lindborg; "Akut hjälp behövs, kollegor". Ett inlägg som skrevs kl. 22:56 den 11 juli.

Responsen på inlägget blev stor. Många engagerade sig i mammans och den lille gossens öde. Joakims första tanke, var att försöka hitta någon lastbilschaufför som skulle passera Leksand och som kunde tänka sig att ta med sig de båda hem till Timrå, eller åtminstone en bit på vägen. Något som snart skulle visa sig vara lättare sagt än gjort.

Tre minuter efter midnatt, den 12 juli, gör Emma "Lill-Doris" Erngren ett inlägg i gruppen; "Jag skulle kunna åka, men har 3,5 timme upp till Leksand först", skriver hon. Två minuter senare svarar Joakim Lindborg och ber Emma att ringa honom. Detta blir inledningen på en lång och intensiv korrespondens, med ett enda syfte. Att få hem den strandsatta mamman och hennes son.

Emma kände inte någon av de drabbade personerna men ville ändå göra en insats. Från början trodde hon att någon annan skulle hjälpa kvinnan och skrev därför i en mycket tidig kommentar, "synd att man bor så pass söderut". Men efter ett par timmar gick det upp för henne att så nog inte skulle bli fallet.

Hon berättar med inlevelse om alla turer innan det blev bestämt att hon skulle åka.
- Men till slut tänkte jag, tre och en halv timme, det är ju ingenting. Där uppe står de ju utan skjuts. Så jag bestämde mig för att åka.

Efter drygt 22 mil i sin personbil, kom Emma så fram till hotellet där mamman och sonen satt och väntade. Efter att ha hälsat på varandra och stuvat in sig i Emmas bil, började den 32 mil långa färden norrut. Men resplanerna skulle ändras. Det blev inte Timrå.
- Kvinnan ville inte åka hem till sitt hem och det kan man ju förstå, menar Emma som istället fick en ny adress att knappa in på sin gps.

Väl framme vid den nya adressen, väntade några av kvinnans närmsta släktingar – och ett riktigt kramkalas.
- Jag försökte få en chans att röka en cigarett, men hela tiden kom nya människor fram för att kramas. Och därefter var det dags att äta en riktigt härlig middag.

Hela rundturen blev 110 mil lång. Detta tog Emma cirka 23 timmar, varav två av dessa innebar välbehövlig sömn.

Självklart förde resan en del utgifter med sig, i form av bland annat bensinpengar. I rättvisans namn ska därför nämnas att det inte endast var Emma som engagerade sig i kvinnans och hennes sons öde. Många i Facebookgruppen visade sin goda vilja och startade bland annat en insamling för att hjälpa Emma med finansieringen av trippen. När vi pratar med henne har hon fått ta emot cirka 4 500 kronor från kollegor i gruppen.
- Det hade jag absolut inte räknat med. Jag gick in i det här med inställningen att jag skulle få betala bensinen själv. Men det känns jättebra att folk ställde upp på det här sättet!

Joakim Lindborg är så klart glad över sin nyvunna vänskap med Emma Erngren.
- Hon är en toppentjej! Hon är bara 23 år, man blir överraskad över hur fantastiska våra ungdomar är, säger han.

Facebookgruppen "Kollegor på väg" har under hela sin existens varit en varm och trevlig grupp som präglats av kamratskap. Efter Emmas insats har den inte blivit sämre, menar Joakim.

- Efter det här har det blivit lite annorlunda i gruppen. Folk verkar lita mer på varandra, förklarar han och ger några exempel.
- En medlem hade till exempel råkat ut för att hans bankkonto blivit kapat och tömt. Han slängde ut frågan om någon kunde låna ut en hundring – och det tror jag löste sig ganska fort.

När Joakim beskriver lastbilsbranschen, och tänker tillbaka på "dåtida vägens riddare", ser han en bransch som i många fall har förändrats till det sämre genom åren. Men han konstaterar samtidigt att Emma, med sitt osjälviska agerande, kastar ett ljus i motsatt riktning.
- Det är så mycket tokerier i branschen. Bemanningsföretag, inga avtal, chaufförer som kör för inga pengar. Men Emma har det där truckertänket som fanns förr. Man blir så glad, avrundar Joakim Lindborg, smått lyriskt!

Om artikeln

Publicerad: Fredag 11 Oktober 2013, kl 15:00
Kategori: Nyhet
Taggar: Emma Erngren, Helgläsning, Tidningen Proffs

Lervälling och putstrasor är Jennifers vardag

Att köra schakt är ett skitigt jobb – i alla fall för lastbilen. Men när det är dags för utställning, är Jennifer Syréns Volvo FH16 i ett glänsande skick. Den här artikeln har tidigare publicerats i tidningen Proffs, som bjuder Queen of the Roads medlemmar på lite "helgläsning" inför nyåret.

Truck Meet on Tour - Nu ändrar vi allt

Queen of the Road har i år firat tioårsjubileum med den äran. Det ständigt expanderande kvinnliga nätverket växer sig allt större och har nått utanför Sveriges gränser.

Krönika

28:an och jag har nästan dansat i diket

Tiden går fort när man har roligt, sägs det.
Jag har jobbat heltid som lastbilschaufför i tre hela år och hela tiden för samma åkeri. Vilket känns jättebra då jag fått chansen att utvecklas. Första halvåret under det andra året, blev det att jag fick börja vara avbrytare på våra bil och släp ekipage. Det blev mer och mer släpkörningar och jag blev säkrare och säkrare på att ratta runt 24 meter, sakta men säkert tog jag mig tillbaka där jag var när jag körde upp för lastbil och släp, som en läraren hade kallat mig en lågoddsare och bäst i klassen precis innan jag skulle köra upp.

Jesperhus lastbiltræf 10 år och vi var där!

I strålande sol och värme, hölls Jesperhus Lastbilsträff för tionde året i rad. Femhundra lastbilar glänste ikapp med de glada besökarna som fick njuta av underbart väder. På plats fanns även Queen of the Road.

Skaraborg Truckshow 2016

Ta en nerlagd flygplats någonstans mitt ute i ingenstans utanför Mariestad, lägg till cirkaa 140 blanka lastbilar och nästan 1 800 besökare och vackert väder så har du Skaraborg Truckshow 2016.

Queen of the Road på Tånga Trophy

Queen of the Road var inte bara i Gällivare utan även på Tånga Trophy i Vårgårda under den gångna helgen. Det var en del regn, men också mycket solsken som inte bara kom från himlen.

Queen of the Road besökte Nordens nordligaste lastbilsträff

Norrbottens första och enda lastbilsträff har gjort debut under namnet Gällivare Truck Meet. Och nu vet folket i norr vad Queen of the Road  är.

Queen of the Road i Norge

Queen of the Road inbjudna till lastbilsträff i Norge med siktet inställt på att samla in pengar till ett välgörande ändamål. Överlämnandet skedde med mäktig lastbilskonvoj.

Queen of the Road on Tour i Kristianstad!

Kristianstad Truck Meet i härligt solsken och på plats fanns ett alltid lika engagerat Queen of The Road-team. Nätverket firar i år 10-årsjubileum, vilket också syntes på utbudet av varor som fortsätter att hålla lika hög kvalitet som medlemmarna i nätverket gör.

Vilken succé när Queen of the Road lade Elmia för sina fötter

Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia större än någonsin och på plats fanns givetvis Queen of the Road som fortsätter fira 10-årsjubileum med att sprida kunskap om såväl branschen som nätverket. Succén för såväl Queen of the Road som arrangören, blev ett faktum.

Verksamhetsmöte i Mullsjö

Queen of the Road har haft verksamhetsmöte i Mullsjö och mycket handlar om att bli mer synliga. Varumärkesintrång är viktigt att stävja. Ökad säkerhet för kvinnliga chaufförer på rastplatser, stod också på agendan.

Tävling!

Tävling - En dag i trubbel!

Tävling! Få din historia publicerad på Queen of the Roads hemsida. De tre utvalda vinnarna med mest fångande historier får var sin Queen of the Road-T-shirt som pris.

Ljust farväl av en älskad vän och kollega

Amnehärads kyrka i Gullspång fylldes av ljus och blommor, minnen och tårar, när vi fredagen den 13 november tog ett sista farväl av Barbro "Babs" Markström som kroppsligen lämnat oss alldeles för tidigt. Kvar lämnar hon alla sina gärningar och många ljusa minnen som vi ska minnas och försöka föra vidare med egna gärningar.

Queen of the Road

Queen of the Road ® är ett nätverk för kvinnor i transportbranschen. Men även du, som kanske endast är intresserad av branschen men som inte arbetar i den, är välkommen i gänget. Medlemskapet är gratis!

Barbro ”Babs” Markström är död

Med stor sorg i hjärtat tvingas vi idag meddela att Barbro ”Babs” Markström är död.  Ett gott hjärta har slutat att slå och saknaden är total.

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018

29 juni 2018

Proffs är tidningen som riktar sig mot alla som varje dag och natt, året runt, arbetar med vägtransporter. Proffs lyfter fram människan, maskinen och de företagare som kämpar för att ”vanliga” konsumenter, varje dag ska finna bland annat färsk mjölk i butiken, medicin på apoteken och reservdelar till sina bilar på verkstaden.

Papperstidningen Webbtidningen

Branschens hemsidor


Söker du företag i branschen? Du hittar dem här: Till Branschens hemsidor »

Annonser

 

Tidningen Proffs fre 29 juni 2018
Stäng

29 juni 2018

  Tidningen Proffs, yrkesförarnas egen tidning, kommer ut 12 gånger per år. Varje nummer är laddat med artiklar från verkligheten, vad som är nytt inom branschen, vilken teknik som ökar säkerheten och vilken som sänker bränsleförbrukningen, med mycket mera.

I det senaste numret skriver vi bland annat om...

  • Stockholm Truck Meet - årets solsäkraste utställning?
  • Unik riskutbildning för unga elever
  • Utländska fordon kör laglig inrikestrafik för 3 000:-/mån
  • Valet 2018: Så vill MP och KD jobba för en bättre åkeribransch
  • Elmia Lastbil fyller 35 år - uppladdning pågår!
  • Konstnären Svantes småskaliga mästerverk
  • Kevin vann Proffspriset - får ny lastbil av åkeriet
  • Annas hästjobb - rena drömmen
  • ... och mycket mer ...

Bli prenumerant
Det är enkelt att bli prenumerant, och det kostar inte mer än 315 kr (inkl moms) för ett helår. Klicka dig vidare till prenumerationssidan för att se fler alternativ och läsa mer information.

Bli prenumerant

Meddelande från WorkRoom

Laddar meddelande från WorkRoom.