”Det här är ett ekipage som tack vare flera års arbete och träning har kommit att bli mycket skickligt. Med sitt engagemang och sin stora entusiasm är de förebilder. Internt stöttar och hjälper de kollegor att utvecklas och externt företräder de Tullverket som representanter i EMPACT, EU-samarbetet mot organiserad brottslighet”, heter det i motiveringen.
Juryn består av representanter för Svenska Kennelklubben och Tullverket.
Max är, liksom förra årets vinnare Loki, född i Storbritannien och kom till Sverige som ettåring. Den energiska unghunden hamnade hos Frida Hessbo i Skåne. Efter grundutbildningen på sex månader klarade han av certifieringen för sök på olika sorters lokaler, fordon samt personsök i juni 2019, samma månad som han fyllde två år.
Sedan dess har han varit i tjänst hos Tullverket i Skåne. Max söker efter narkotika, vapen och ammunition.
– Max är extremt arbetsvillig, han tycker att det är roligt att söka. När man jobbar handlar det mycket om relationen mellan hund och förare, att den måste fungera. Det är viktigt att man är en match. Max vill jobba tillsammans med mig. Han är lyhörd men ändå självständig, säger Frida Hessbo.
Bland beslagen som juryn särskilt nämner i sin motivering fanns ett stort parti narkotika som låg packat i en dieseltank på en lastbil samt nio vapen som hade gömts inne i en bils kaross. Båda fynden ”bestod av svåråtkomliga doftbilder i ytterst utmanande miljöer”.
Förutom att bevaka gränsen i Sverige, representerar Max och Frida Hessbo alltså även Sverige i EMPACT, som är ett EU-samarbete mot organiserad brottslighet. Där byter hundförare erfarenheter och träningsmetoder för att utvecklas. Under ett av EMPACTS träningstillfällen fick deltagarna till exempel arbeta vid gränsen till Ukraina, där det på grund av kriget ju finns väldigt mycket vapen i omlopp.
Frida Hessbo är uppvuxen med en pappa som var polishundsförare och för henne var det självklart att även hon skulle bli hundförare. Max är hennes första tjänstehund. Att de fungerar så bra tillsammans tror hon beror på att de båda tycker att det är så roligt att göra beslag. De har samma driv. Något som nu alltså lett fram till utmärkelsen Årets narkotikasökhund.
-Jag blev jätteglad. Det är en ära, för det finns otroligt många duktiga hundekipage i Tullverket. Så det är väldigt fint att få den här utmärkelsen, säger hon.
Utmärkelsen Årets narkotikasökhund har delats ut sedan 1993 för att uppmärksamma tjänstehundarna inom Tullverket som arbetar med att hitta narkotika.
Vinnaren får motta sitt pris på Stockholm Hundmässa i december, då även Årets polishund, Årets sociala tjänstehund och Årets bragdhund premieras. Den vinnande narkotikasökhunden får en fin rosett, ett smaskigt ben, en ny hundsäng från Bia Bed och foder motsvarande sex månaders förbrukning från Royal Canin.
Föraren till Årets narkotikasökhund får ett resestipendium till ett värde av 20 000 kronor.