I manifestet fastställer IRU viktiga nyckelpunkter för Europas transportsektor. Foto: IRU. I manifestet fastställer IRU viktiga nyckelpunkter för Europas transportsektor. Foto: IRU.

IRU fastställer nyckelprioriteringar för det nya EU-parlamentet

När det nya Europaparlamentet sitter för första gången, ser IRU fram emot att arbeta med ledamöter i parlamentet för att driva på en mer hållbar, effektiv och innovativ vägtransportsektor i EU. Prioriterade politiska åtgärder beskrivs i IRU:s manifest.

IRU välkomnar alla nyvalda och omvalda ledamöter av Europaparlamentet (MEP), som den 16 juli för första gången satt i Strasbourg. Ledamöterna spelar en avgörande roll för att främja EU:s beslutsfattande och är medborgarnas direkta röst.

IRU representerar mer än en miljon vägtransportföretag i EU och har tillkännagett viktiga politiska prioriteringar för parlamentets nya mandatperiod, från 2024 till 2029, som beskrivs i IRU:s manifest för kommersiella vägtransporter i EU.

IRU:s generaldirektör i EU Raluca Marian säger att de mest brådskande prioriteringarna gäller behovet av att stödja den kommersiella vägtransportsektorns övergång till koldioxidneutralitet samtidigt som dess operativa effektivitet, motståndskraft och konkurrenskraft bibehålls.

Hon fortsätter:Dessutom måste vi digitalisera sektorn på ett smart sätt och ta itu med den kroniska förarbristen som redan påverkar den europeiska ekonomin.”

I linje med visionen om att förena samhällen med säker, effektiv och grön mobilitet och logistik, innehåller IRU:s manifest för den nya mandatperioden åtta prioriterade åtgärder inom tre områden.

För det första, för sektorns arbetstagare, beskriver manifestet åtgärder för att underlätta tillgången till föraryrket och förbättra utbildningen samt för att förbättra förarens viloförhållanden.

För det andra, för att stödja sektorns fortsatta koldioxidutsläpp, innehåller manifestet prioriteringar för CO₂-standarder för tunga fordon, elnätskapacitet och harmonisering av begränsningar för tillträde för stadsfordon i hela EU.

Och slutligen, för sektorns nyckelroll i att stödja välstånd, fokuserar manifestet på att digitalisera transportdokument, öka effektiviteten och kombinerade transporter och förtydliga regler för fordonsdata.

När det nya Europaparlamentet inleder sitt mandat förblir IRU fast besluten att vara en konstruktiv och pålitlig partner i att forma vägtransporternas framtid i EU.

IRU är världsorganisationen för vägtransporter som hjälper till att koppla samman samhällen med säker, effektiv och grön mobilitet och logistik. Som röst för mer än 3,5 miljoner företag som driver väg- och multimodala transporttjänster i alla globala regioner, hjälper IRU till att hålla världen i rörelse.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-23 12:58
Kategori: Nyheter
Taggar: EU Europaparlamentet IRU MEP Raluca Marian Transportsektorn