Bild från Proffs arkiv. Foto: Iveco. Bild från Proffs arkiv. Foto: Iveco.

Iveco Group i samarbete med forskningsinstitut

Iveco Group presenterar ett nytt forsknings- och utvecklingspartnerskap med Luxembourg Institute of Science and Technology (LIST). Detta för att påskynda innovation och utveckling. Samarbetet kommer att handla om hållbara och lätta kompositmaterial för transportapplikationer.

Institutet är en forsknings- och teknikorganisation under överinseende av det luxemburgska ministeriet för högre utbildning och forskning.

Samarbetet kommer att utföras genom LIST:s Sustainable Composite Materials and Manufacturing Innovation Centre (SCMM-IC), ett initiativ som samfinansieras av det luxemburgska ekonomiministeriet och europeiska regionala utvecklingsfonden (FEDER).

SCMM-IC fokuserar sin verksamhet på dessa material som viktiga möjliggörare mot netto-nollutsläppsmobilitet. Som sådana bedriver de applikationsdriven forskning, utveckling och innovationsaktiviteter i nära samarbete med stora OEM-företag inom fordons-, järnvägs-, flyg- och rymdsektorerna.

Genom samarbetsavtalet kommer Iveco Group och SCMM-IC gemensamt att definiera och utveckla materialteknologier som möter behoven hos framtida generationer av Iveco Groups fordon.

Samarbetet mellan Iveco Group och LIST kommer att sträcka sig över de kommande fyra åren. Medan de initiala aktiviteterna relaterade till hållbara och lätta kompositteknologier kommer att involvera IVECO BUS, stads-, intercity- och turistbussmärket för Iveco Group, är partnerskapet avsett att omfatta alla varumärken inom koncernen.

Kompositmaterial erbjuder en mängd viktiga fördelar för transportsektorn. En av de främsta fördelarna är viktminskning vilket möjliggör förbättrad bränsleeffektivitet och minskade utsläpp.

Den tekniska utvecklingen kommer att beakta underhålls- och reparationsaspekter vilket möjliggör kostnadsbesparingar och förlängd livslängd jämfört med metalliska komponenter.

Att integrera kompositmaterial i fordonsdesign kommer att göra det möjligt för Iveco Groups varumärken att förbättra sin prestanda och effektivitet samtidigt som de sänker sin TCO för att erbjuda kunderna allt mer hållbara och kostnadseffektiva lösningar.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-18 11:36
Kategori: Nyheter
Taggar: Iveco Kompositmarerial Luxembourg Institute of Science and Technology Nettonollutsläppsfordon SCMM-IC