Toyotas vill stödja och bidra till etableringen av koldioxidneutrala samhällen så mycket som möjligt både i Europa och utanför. Foto: Toyota. Toyotas vill stödja och bidra till etableringen av koldioxidneutrala samhällen så mycket som möjligt både i Europa och utanför. Foto: Toyota.

Toyota, Coca-Cola och Air Liquide testar tunga vätgaslastbilar

I samarbete med Coca-Cola och Air Liquide genomför Toyota ett pilotprogram för en ny vätgaslastbil för fjärrtransporter. Toyota har tillhandahåller en proof-of-concept vätgasbil för att visa bränslecellsteknikens effektivitet och livskraft för tunga transporter. Tunga lastbilar utrustade med vätgasbränslecellsteknik har potential att minska koldioxidavtrycket för fjärrtrafik och stimulera utvecklingen av en hållbar infrastruktur för vätgaspåfyllning.

Toyota har börjat testa en ny vätgasdriven lastbil tillsammans med Coca-Cola som en del av dryckesföretagets leveransverksamhet. Den vätgasdrivna lastbilen använder Toyotas bränslecellsmoduler som kombinerar vätgas (H₂) och syre (O₂) molekyler i vatten samtidigt som de genererar el. Som ett resultat är det enda avgasutsläppet vatten. Dessutom säkerställer snabb tankning hög utnyttjandegrad.

Air Liquide, en av de ledande inom produktion och distribution av koldioxidsnål och förnybart väte, levererar väte från förnybart ursprung till detta projekt. Detta samarbete belyser betydelsen av samtidig utveckling av både fordon och infrastruktur för att främja ett mer hållbart samhälle.

Genom dessa vätgaslastbilsprojekt avser Toyota att stödja utfasningen av koldioxidutsläpp inom tunga vägtransporter som står för en fjärdedel av de europeiska godstransporterna baserat på utförda tonkilometer. Kommersiella lastbilars användningsmönster och deras efterfrågan på stora volymer vätgas positionerar dem som viktiga bidragsgivare till utvecklingen av hållbara vätgasinfrastrukturer.

Detta senaste samarbete illustrerar återigen Toyotas mål att stödja och bidra till etableringen av koldioxidneutrala samhällen så mycket som möjligt både i Europa och utanför.

Om artikeln

Publicerad: 2024-07-29 09:05
Kategori: Nyheter
Taggar: Air Liquide Coca-Cola Toyota Vätgaslastbil