Bara 38 procent av de tillfrågade av RAC Europe visste att de borde ringa 112 i händelse av en nödsituation i den Europeiska unionen. Bland de andra har en tredjedel (32 %) oroande nog absolut ingen aning om vilket nummer de ska ringa om de befann sig i behov av akut hjälp på kontinenten, medan en av 10 (12 %) säger att de skulle ringa 999 vilket är Storbritanniens nödnummer. En liknande andel (11%) tror att det korrekta numret att ringa för att få hjälp är 111, men NHS hanterar inte akuta ärenden.
Fyra procent tror felaktigt att numret de ska ringa är 101 som är nödlinjen för brittiska polisstyrkor och tre procent sade de skulle ringa 911, nödnumret i USA och Kanada.
112-numret är den europeiska motsvarigheten till brittiska 999 och kan användas i stort sett var som helst i Europa för nödsituationer, inklusive i Storbritannien. Varje sekund räknas vid en farlig kollision, så att ta sig fram till räddningstjänsten första gången kan bokstavligen vara skillnaden mellan liv och död.
RAC avslutar med att understryka hur viktigt det är att ta reda på inte bara nödnumren i de länder man kommer att trafikera. Man måste också förbereda sin resa genom att ta reda på vilka regler och lagar man måste följa.
Exempelvis kan man i Europa få böter om man inte på registreringsskylten har landsbokstäverna. Kör man med exempelvis med ett fordon som är tyngre än 3,5 ton i Frankrike, måste man dessutom ha dekaler som anger döda vinkeln (angles mort).