2 miljoner i skadestånd när anställd förlorade benen

Det är viktigt att företag gör gedigna analyser av säkerheten på sina företag. Hade William Stobart & Son gjort detta, hade en anställd inte förlorat båda benen.

William Stobart & Son, vd i Culina Group som äger det multimodala, börsnoterade åkeriet Eddie Stobart, bötfälls med motsvarande cirka 2 miljoner svenska kronor efter att en anställd förlorat båda benen i en arbetsplatsolycka.

William Stobart har ett förflutet inom börsnoterade åkeriet Eddie Stobart och är grupp-vd i Culina sedan 2021. Culina äger i dag Eddie Stobart som vi skrivit om vid flera tillfällen.

Eddie Stobart har haft en del bekymmer med det lagliga som exempelvis att företaget förekommit på listan av kör- och vilotidssyndare och när en gravid anställd sades upp som senare tilldömdes skadestånd.

Den skadade 64-åringen plockade beställningar på företagets lager i Appleton Thorn nära en gaffeltruck som användes för att lasta pallar med skifferplattor på en väntande lastbil.

Trucken flyttade två pallar med den övre pallen inte fäst vid den under. När truckföraren svängde föll båda pallarna av gafflarna och den övre pallen krossade benen på den skadade som sedan fick båda benen amputerade. Han är i dag rullstolsbunden.

Arbetsmiljöverkets utredning fann att William Stobart & Son misslyckats med att säkerställa att området i lagret där olyckan inträffade var organiserat så att fordon och fotgängare separerades och kunde röra sig på ett säkert sätt och att laster säkrades.

Företaget erkände sig skyldigt och fick betala cirka 2 miljoner kronor samt cirka 60 000 kronor i rättegångskostnader.

Arbetsmiljöverket säger att företaget misslyckats med att implementera ett säkert arbetssystem för lastning och lossning vilket utsatte anställda och andra för risken att drabbas av olyckor. Det aktuella fallet visar konsekvenserna av att inte separera fordon och fotgängare samt att säkra laster ordentligt.

Händelsen kunde lätt ha förhindrats. Arbetsgivarna bör se till att de gör gedigna riskbedömningar av arbetsmiljön för att minska olycksriskerna.

Om artikeln

Publicerad: 2024-08-12 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljöverket Arbetsplatsolycka Culina Group Eddie Storabrt Säkerhet Skadestånd William Stobart