Framtidens tankstationer för vätgas. Foto: Air Products. Framtidens tankstationer för vätgas. Foto: Air Products.

Air Products bygger europeisk vätgasinfrastruktur

Det amerikanska företaget Air Products tillkännager planer för ett europeiskt nätverk för vätgastankning och deltaräven i det praktiska testet av Mercedes-Benz GenH2-lastbilar.

Nyligen berättade vi att Mercedes-Benz GenH2 vätgasfordon rullar ut på vägarna för att testas i verkligt arbete. I det projektet ingår bland andra Volvokoncernen och Air Product något vi utvecklade i nästa artikel. Nu ska Air Products bygga ett europeiskt nätverk av tankstationer för vätgas, även flytande vätgas.

Enligt Air Products kommer nätverket av permanenta vätgasstationtioner med hög kapacitet att placeras längs viktiga transportkorridorer nära det transeuropeiska transportnätet (TEN-T). Syftet är att koppla samman viktiga platser i hela Europa och stödja utvecklingen av ett säkert och pålitligt vätgasekosystem.

EU-kommissionen främjar H2-tankstationer och Air Products får subventioner för befintliga och planerade tankstationer från EU-kommissionen som en del av finansieringsprogrammet för Connecting Europe Facility (CEF). Hittills har tre stationer fått stöd, en i nederländska Rotterdam, en i belgiska Gent samt Zeebrugge.

Air Product har åtagit sig att konvertera sin egen fordonsflotta till H2-drivna fordon. GenH2-lastbilen används för att transportera flaskgaser och gör det möjligt att få värdefull erfarenhet inom industriell gastransport.

Om artikeln

Publicerad: 2024-08-01 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Air Products EU-kommissionen Flytande Vätgas Godstransport Vätgas Vätgasinfrastruktur Vätgaslastbil