Där gång- och cykelvägen Akademileden korsar Gösta Skoglunds väg på campusområdet kommer bussar att ha företräde. Detta görs för att öka kollektivtrafikens framkomlighet. Foto: Umeå kommun. Där gång- och cykelvägen Akademileden korsar Gösta Skoglunds väg på campusområdet kommer bussar att ha företräde. Detta görs för att öka kollektivtrafikens framkomlighet. Foto: Umeå kommun.

Bussar tänder trafiksignaler på campus

Med start den 3 september införs busspriosignal på campusområdet i Umeå. Syftet är att underlätta för kollektivtrafiken.

Där gång- och cykelvägen Akademileden korsar Gösta Skoglunds väg har Umeå kommun satt upp busspriosignaler. Det innebär att när en buss närmar sig korsningen visar trafiksignalerna rött för cyklister och fotgängare.

Förändringen görs för att underlätta för kollektivtrafiken.
– Just vid denna plats har kollektivtrafiken drabbats av problem med att komma fram och med det förseningar, säger Ida Lundström, trafikplanerare Umeå kommun.

Trafiksignalerna aktiveras inte av bilar och andra motorfordon som alltså även fortsättningsvis måste fortfarande lämna företräde för fotgängare och cyklister.

Denna lösning kan komma att finnas på fler platser runt om i Umeå och ska leda till bättre flöde i kollektivtrafiken och säkrare överfarter för cyklister och gående.

Om artikeln

Publicerad: 2024-08-30 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Busspriosignaler Framkomlighet Kollektivtrafik Umeå Kommun