Den nya elsopbilen ska trafikera Karlskogas villagator. Den nya elsopbilen ska trafikera Karlskogas villagator.

Lyckat med eldriven sopbil – en till på ingång

Ett drygt år har gått sedan Karlskoga fick sin första elsopbil och den har levererat över förväntan. Nu har ytterligare en beställts för att trappa upp elektrifieringen.

Våren 2023 gjordes premiärturen med den första eldrivna sopbilen på Karlskogas gator. Efter en tid av varierad drift och även hårt vinterväder, sammanfattar Karlskoga Energi & Miljö erfarenheterna.

Utöver att elsopbilen är tyst både när den rullar och när soporna komprimeras så är de väldigt nöjda med batterikapaciteten.
– Vi var tidiga i branschen med elsopbil och har haft det här året som testperiod. Nu konstaterar vi fördelarna och är redo att trappa upp i takt med att uttjänta fordon ska ersättas, säger Peter Jarl, marknadschef.

De nio batterierna räcker under en hel arbetsdag och behöver inte laddas under skiftet. Räckvidden styrs bland annat av utomhustemperatur, körsträcka och antal tömningar. Kapaciteten räckte till även i vintras då kylan var hård.

Den nya sopbilen kommer att börja rulla under hösten och även den ska trafikera de centrala delarna av Karlskoga. Eftersom batterierna laddas av sig själva vid inbromsning passar den i tätorten.
– Elsopbilen är bra både för personalen och för omgivningen. Det är helt tyst inne i kupén och det är mycket tystare ute i samhället när vi tömmer soporna. Sedan släpper den ju varken ut partiklar eller avgaser så det blir renare luft i Karlskoga, sammanfattar Peter Jarl.