En pall som undersöktes innehöll 28 vadderade plastpåsar med cirka 20 kilo cannabis. Foto: Tullverket. En pall som undersöktes innehöll 28 vadderade plastpåsar med cirka 20 kilo cannabis. Foto: Tullverket.

Smugglade över ett halvt ton narkotika med företag som täckmantel

Tullverket har avslöjat ett kriminellt nätverk som misstänks ha smugglat över 500 kilo cannabis i en container från Kanada till Göteborgs hamn. Tulltjänstemännen tog ut containern för kontroll och vid en röntgen av innehållet upptäcktes narkotikan som låg gömd i pallar med laminatgolv. Värdet på narkotikan uppskattas till över 62 miljoner kronor i missbrukarled.

Containerns slutdestination var ett byggföretag i Norrköping. På onsdagen åtalades sex män i åldrarna 25 till 46 år för synnerligen grov narkotikasmuggling respektive synnerligen grovt narkotikabrott vid Göteborgs tingsrätt.

I det här ärendet har ett företag som importerar byggmaterial använts som täckmantel för smuggling av stora mängder narkotika.
– Det är ett tydligt exempel på hur kriminella använder företag för att begå grova brott, säger Richard Johansson som är gruppchef på Tullverkets kriminalavdelning Väst.

Det var den 20 februari i år som containern togs ut för en tullkontroll i Göteborgs hamn. Containern kom från Kanada och enligt tulldeklarationen var importören av containern ett byggföretag i Norrköping.

Ärendet startade med att Tullen gjorde en kontroll med hjälp av sin scanner som kan röntga hela containrar.
– Tulltjänstemännen såg avvikelser i lasten och vid en fördjupad kontroll visade det sig att 27 pallar av 50 var manipulerade och innehöll narkotika, säger Richard Johansson.
Narkotikan låg dold i pallarna bland travar med laminatgolv.

Efter beslut av åklagare installerades en övervakningskamera och avlyssningsutrustning i containern och Tullverkets spanare följde containerns väg från Göteborgs hamn till en lagerlokal i Norrköping. Där hjälptes flera av de misstänkta åt att tömma containern på sin last och den cannabis som var gömd i lasten.

Narkotikan packades i flyttkartonger som lagrades i lagerlokalen. Den 23 februari anlände en person hemmahörande i Stockholm i en skåpbil för att hämta upp delar av narkotikan. När skåpbilen var lastad och klar för att lämna platsen greps de misstänkta på platsen i en större insats. Ytterligare två misstänkta personer greps på andra platser i Norrköping.

I det här ärendet har man lyckats att gripa både organisatörerna och mottagarna av narkotikan. – Tullverket strävar alltid efter att komma så långt som möjligt i våra brottsutredningar och i det här fallet har vi kommit högt upp i den kriminella hierarkin och allvarligt stört delar av den organiserade brottsligheten, säger Richard Johansson.

Det här är ett av de största enskilda beslagen av cannabis i Göteborg och det har varit en omfattande utredning, inte minst på grund av den stora mängd information i ärendet som inhämtas genom olika typer av hemliga tvångsmedel.
– Vi har även haft stor nytta av att kunna ta del av de misstänktas kommunikation med varandra, säger Richard Johansson.

Den totala vikten på den cannabis som gömts i lasten var 502 kilo och värdet i missbrukarled uppskattas till cirka 62,8 miljoner kronor.
– Utredningen har också kunnat visa att en tidigare container innehållande vad vi tror en lika stor mängd cannabis importerats till Sverige några månader tidigare. Fyra av de misstänkta männen kommer därför att åtalas även för den narkotikasmugglingen, säger Richard Johansson.

Därutöver kommer två av de misstänkta att åtalas för ytterligare narkotikabrott för narkotika som anträffades vid husrannsakningar i deras bostäder.

Om de misstänkta männen döms riskerar de fleråriga fängelsestraff.

Om artikeln

Publicerad: 2024-09-04 15:08
Kategori: Nyheter
Taggar: Cannabissmuggling Drogsmuggling Tullverket