Foto: Gasum, arkivbild Foto: Gasum, arkivbild

Södra Stockholm får sin första station med flytande gas

Energibolaget Gasum öppnar en ny gastankstation i Jordbro, i december 2024. Stationens placering är belägen i en av de snabbast växande regionerna i Sverige. Detta är en viktig del av Gasums fortsatta arbete för att möta den ökande efterfrågan på flytande gas (LBG och LNG) inom den tunga transportsektorn, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Den nya stationen i Jordbro kommer vid öppning att vara den enda gastankstationen i södra Stockholm. Tankstationen kommer vara placerad vid väg 73, Traversvägen 18 i Jordbro, som binder samman Nynäshamn och Stockholm, och är omgiven av ett av regionens mest lastbilstunga industriområden.

Stationens placering i Jordbro valdes efter noggranna undersökningar av flera platser i området för att stötta det lastbilstunga industriområde. Det blir ytterligare ett steg på Gasums fortsatta arbete med att bygga ut infrastrukturen för flytande gas och minska beroendet av fossila bränslen inom transportsektorn.

Området genomgår just nu stora förändringar, främst med tvärförbindelsen väg 259, där väg 73 vid Jordbro kommer att kopplas samman med E4/E20, och i framtiden även med Flemingsberg. Detta gör området till en naturlig hubb för aktörer i närheten, och stationen kommer att ha en central roll som stöttepelare för transportnäringen i regionen, menar Gasum.

Gasum har under senaste fem åren uppfört fler än 25 tankstationer i Sverige. Stationen i Jordbro kommer vara den mest yteffektiva Gasum hittills byggt som levererar flytande gas, med en total yta på endast 1 200 kvadratmeter.

– I det här projektet har vi anpassat oss efter den befintliga ytan som gick att tillgå. Vi utvecklar konstant vårt koncept och i den här fasen vi befinner oss i, är Jordbrostationen den bästa lösningen vi kunde erbjuda näringslivet i område, säger Sharareh Edström, chef för Business Traffic Sweden på Gasum.

Med närheten till Stockholm och dess strategiska placering blir tankstationen även en möjliggörare för transportföretag att köra igenom Stockholms miljözon med förnybar biogas. Där biogas är en av två bränslen som tillåts inom området och är en viktig komponent i ett cirkulärt hållbart samhälle. Användning av biogas minskar, i genomsnitt (enligt Gasum), koldioxidutsläppen med 90 procent jämfört med konventionell diesel.

Den nya stationen, som planeras att tas i drift i december, har möjliggjorts bland annat tack vare ett samarbete med markägaren Turbinen och Haninge kommun, vilket GAsum menar har varit avgörande för att kunna genomföra satsningen i fråga.

Om artikeln

Publicerad: 2024-09-24 14:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Alternativa bränslen Gasum Jordbro LBG LNG Miljö Stockholm