Var rädd om dig och dem du möter i trafiken – använd reflex! Det är en liten insats som kan göra livsviktig skillnad. Var rädd om dig och dem du möter i trafiken – använd reflex! Det är en liten insats som kan göra livsviktig skillnad.

Reflexen kan vara det viktigaste du tar på dig i dag

Vecka 43 uppmärksammar Helsingborgs stad och Polisen vikten av att använda reflex i höst- och vintermörkret. På tisdag morgon den 22 oktober delar staden och Polisen ut reflexer på Helsingborg C, och under hela veckan finns de gratis reflexer att hämta på stadens bibliotek, kontaktcenter och i Stadsbyggnadshuset.

Som yrkesförare har vi oftast kläder med reflex för att synas. Reflexkläder är inte sällan ett krav på olika företag. Som yrkesförare möter man ofta personer på vägar och gator som inte syns. Men hur gör vi när vi är lediga och befinner oss till fots i trafikmiljö? Hur bra ser bilförarna oss då om med eller utan reflexer?

En bilist kan se en person med reflex drygt hundra meter tidigare än en person utan reflex. Utan reflex eller lampor ser bilisten gående eller cyklister på tidigast 25 meters håll och då kan det vara för sent att hinna stanna.

Det är lätt att tro att gatubelysningen gör fotgängare synliga, men gatubelysningen gör främst att de som går eller cyklar ser, inte att de syns. Därför är det viktigt att använda reflexer, cykellampor och reflexväst för en säkrare trafikmiljö.

På morgonen den 22 oktober kommer det att delas ut reflexer i Helsingborg C och därifrån görs det även en livesändning som kommer att finnas på Helsingborgs stads facebook-sida i vilken man tillsammans med Polisen går igenom hur man rustar sig själv och sin cykel rätt för årstiden. Polisen gör extra cykelljuskontroller i mån av tid under sista veckan i oktober.

Reflexer och belysning är en viktig del i att skapa en säker trafikmiljö under den mörka årstiden, vinterväghållning är en annan.
– Vi har ett team i beredskap som direkt åker ut för att salta vid risk för halka eller röja undan snö på de viktigaste cykelvägarna och de största gatorna. Målet är att de ska vara redo att köra på när morgontrafiken sätter i gång. Vi jobbar aktivt för att underlätta för fler att välja cykeln, även under vinterhalvåret, säger Oscar Grönvall, trafikchef på stadsbyggnadsförvaltningen.

Att bära reflex är en liten insats som kan göra livsviktig skillnad för flera.
– Du äventyrar inte bara din egen säkerhet genom att inte synas i trafiken, utan även alla andra runt omkring dig. För att minska risken att råka ut för en olycka är det jätteviktigt att var och en rustar sig och syns i mörkret, säger Richard Glantz, områdeskommunikatör på Polisen nordvästra Skåne.

Från och med 21 oktober finns det gratis reflexer att hämta ut på stadsbiblioteket, stadens områdesbibliotek, Helsingborg kontaktcenter och i Stadsbyggnadshuset. Finns så långt lagret räcker.

Om artikeln

Publicerad: 2024-10-21 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Helsingborgs stad Polisen Reflex Stadsförvältningen Trafiksäkerhet