Mobility Booster ger småföretag kraft att bygga framtidens mobilitet. Foto: Mobility Booster. Mobility Booster ger småföretag kraft att bygga framtidens mobilitet. Foto: Mobility Booster.

Mobility Booster ger småföretag kraft att bygga framtidens mobilitet

Det är transportbranschen som ser till att människor kommer till jobbet, att varor finns på butikshyllorna och att fabrikerna har råmaterial att bearbeta. Dagligen transporteras miljoner människor och miljoner ton gods på våra vägar, järnvägar, till sjöss och i luften. Nu startas en gemensam satsning på innovationer inom denna sektor för att ytterligare stärka småföretagens potential att bygga framtidens mobilitet.

Västsverige kännetecknas av ett starkt kluster av personbil-, lastbils-, buss-, båt-, flyg- och andra transportföretag och är redan känt i världen för de starka varumärken som byggs här. Därutöver är Göteborg huvudhamn i Sverige som såväl tar emot som sänder iväg majoriteten produkter som byggs och köps i regionen.

Hela klustret av mobilitetsföretag står inför ett stort förnyelsebehov som är vida känt och som de ambitiöst arbetar med. I 2022 uppgick transportsektorns utsläpp till ungefär 13,6 miljoner ton koldioxidekvivalenter vilket är 28 procent lägre än för ca 30 år sedan.
– Men detta behöver drastiskt sjunka till ytterligare lägre nivåer för att vi ska komma till bukt med de mest akuta klimat- och miljöproblemen, säger Mikael Funa, affärsutvecklare vid GU Ventures och projektledare för Mobility Booster.

GU Ventures och dess samarbetspartners lanserar härmed Mobility Booster som syftar till att stödja och främja framtidens innovationer inom mobilitet. Satsningen riktar sig till nya, mikro- och småföretag i Västsverige. Mobility Booster erbjuder resurser och stöd för att dessa företag bättre ska kunna rusta och anpassa sig och möta framtidens utmaningar inom hållbar mobilitet. Syftet är att långsiktigt bidra till att förstärka ett internationellt konkurrenskraftigt och hållbart näringsliv i regionen.

Projektet finansieras av EU genom Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen samt de involverade aktörerna själva. Projektägare är GU Ventures som är ett av svenska staten helägt investmentbolag med stor erfarenhet av företagsstöd i tidiga faser och som tagit initiativet till att i samverkan utveckla och implementera stöd anpassad till småföretag i transportsektorn.

Arbetet i projektet utförs tillsammans med MobilityXlab inom Lindholmen Science Park som fokuserar redan på sektorn med sitt erbjudande för dessa företag, liksom nyetablerade Plug & Play Sweden med sin stora internationella koncernstruktur och med Steptura fastighetsbolag, som redan utvecklat innovationsinfrastruktur inom andra sektorer och nu utvecklar Näst Innovation Destination Torslanda.

Målet med Mobility Booster är att minst ett hundratal innovativa nya, mikro- och småföretag inom mobilitet ges stöd som leder till att de stärks i sin hållbara tillväxt och konkurrenskraft.

Genom detta stöd kommer företagen att få möjlighet att utveckla nya och expandera sina befintliga affärsmodeller och teknologier vilket är avgörande för deras och regionens långsiktiga framgång. Det leder även till att regionen har nått en ökad internationell kännedom och har stärkt sina förutsättningar och möjligheter till att vara innovationsledare inom mobilitet.

Eftersom Mobility Booster erbjuder affärs- och organisationsutveckling både individuellt och i grupp, skapar det också möjligheter för lärande och tillväxt.

För att underlätta tillgången till finansiering erbjuder Mobility Booster stöd inom kapitaliserings- och finansiella strategier och för att främja erfarenhetsutbyte anordnar Mobility Booster även nätverksträffar med fokus på att dela insikter och bästa praxis, som ger företagen värdefulla möjligheter att lära av varandra.

Om artikeln

Publicerad: 2024-11-28 13:28
Kategori: Nyheter
Taggar: Hållbara transporter Mobility Booster Småföretag Transportlösningar