Vätgasen har potential att bli ett viktigt verktyg i Sveriges omställning. Detta gäller särskilt för de sektorer där det är svårt att elektrifiera processerna och det inte finns andra gångbara alternativ.
Det handlar framför allt om järn- och stålindustrin, kemiindustri och raffinaderier samt också vissa delar av transportsektorn – områden som dessutom är utsläppsintensiva.
Energimyndigheten har samordnat arbetet med vätgas i Sverige vilket innefattat möten och branschdialoger med aktörer och vätgasintressenter, omvärldsbevakning och analys. Slutrapporten inom uppdraget visar på hinder för vätgasens utveckling, framför allt bristen på anpassade regelverk, behov av effektiva tillståndsprocesser samt tillgång på el och effekt. Energimyndigheten föreslår därför en rad åtgärder.
För att Sverige ska kunna dra nytta av de goda förutsättningar vi har att producera fossilfri vätgas krävs ett samlat grepp. Staten har en central roll i utvecklingen av vätgasmarknaden.
– Den rollen behöver förtydligas genom en nationell inriktning för vätgas. Därför föreslår vi en fortsatt vätgassamordning i Energimyndighetens regi, säger Gustav Ebenå, avdelningschef för systemanalys och statistik.
Energimyndigheten lyfter även vikten av att förlänga och förstärka Klimatklivet och Industriklivet, samt behovet av att snabba på arbetet med lagstiftning på vätgasområdet.
Vätgasprojekt är ofta stora och komplexa med långa genomförandetider. Därför behöver stöden anpassas till vätgasens förutsättningar.
– För att aktörer ska våga investera behöver de vara trygga i att de kan få ekonomiskt stöd under hela projektet samt ha möjlighet till förlängningar, säger Angelina Björklund, projektledare.
Vill du läsa Energimyndighetens rapport, finner du den här.
Vätgasmarknaden befinner sig i en utvecklingsfas där många lovande projekt har aviserats, men också tvingats till senareläggningar eller avvecklingar.
Under 2024 har flera projekt, som är i tidigt skede, tillkommit. Projekt har även avbrutits. Det finns inte enbart ett skäl till att projekt läggs ner eller förskjuts utan det påverkas av olika projekt- och aktörsspecifika faktorer, omvärldsfaktorer som exempelvis den allmänna konjunkturen och i vissa fall bristande efterfrågan. Efterfrågan påverkas i hög grad av det rådande ekonomiska läget.
Fossilfri vätgas kan bidra till att minska utsläpp som är svåra att komma åt på annat sätt. Den kan även bidra med flexibilitet till energisystemet.
Ett exempel är att överskott på el kan användas för att producera vätgas som sedan lagras i exempelvis gruvor och används när den behövs. Vätgasen är mångsidig då den kan vara en produkt, ett energilager eller en distributionskanal.