Allvarliga arbetsmiljöbrister och farliga maskiner upptäcktes vid en myndighetsgemensam kontroll på bland annat restauranger nyligen. Det handlade bland annat om nödutgångar som var låsta eller blockerade, degmaskiner med bristfälligt skydd och brister i ventilationen. Foto: Arbetsmiljöverket. Allvarliga arbetsmiljöbrister och farliga maskiner upptäcktes vid en myndighetsgemensam kontroll på bland annat restauranger nyligen. Det handlade bland annat om nödutgångar som var låsta eller blockerade, degmaskiner med bristfälligt skydd och brister i ventilationen. Foto: Arbetsmiljöverket.

Många arbetsmiljöbrister hos flera företag

Under två dagar har Arbetsmiljöverket, tillsammans med Polisen i Halland och flera andra myndigheter, genomfört 79 oanmälda arbetsplatsinspektioner i samtliga kommuner i Halland. Arbetsmiljöverket meddelade ett 40-tal omedelbara förbud mot hela eller delar av verksamheterna som kontrollerades.

Det är nio myndigheter med Arbetsmiljöverket som samordnande myndighet, som har regeringens uppdrag att arbeta tillsammans för att motverka arbetslivskriminalitet inom olika branscher. Tillsammans planerar och genomför de oanmälda kontroller för att stoppa regelbrott och annan brottslighet i arbetslivet.

Kontrollerna genomförs i riskbranscher som exempelvis transport, bygg, bärplockning, bilverkstäder, biltvättar, slakterier, byggverksamhet, skönhetssalonger och restauranger.

Hittills har myndigheterna genomfört drygt 14 000 gemensamma kontroller. Sedan 2023 organiseras kontrollerna inom ramen för samverkan i de sju regionala centren mot arbetslivskriminalitet, AKC. Dessa finns i Stockholm, Umeå, Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala och Örebro.

De aktuella kontrollerna genomfördes inom ramen för det myndighetsgemensamma arbetet i centrum mot arbetslivskriminalitet (AKC) i region väst. Kontrollinsatsen skedde i samarbete med bland andra Polisen, Skatteverket, Migrationsverket, Kronofogden och Försäkringskassan.

Allvarliga arbetsmiljöbrister och farliga arbetsmaskiner upptäcktes och belades med omedelbara förbud. Det handlade bland annat om obesiktade billiftar och nödutgångar som var låsta alternativt blockerade, brister i ventilation och hos skyddsmekanismer.

Vid inspektionerna uppmärksammades flera allvarliga brister som bland annat:
Arbetsmiljörisker som omedelbart krävde åtgärder och förbud.
Användning av arbetskraft utan arbetstillstånd.
En person som greps misstänkt för koppleri.
Indikationer på att personer bodde på sina arbetsplatser.

Syftet med kontrollerna är att säkerställa att arbetsmiljön är säker och att ingen ska skadas, bli sjuk eller dö av sitt arbete.
– Samtidigt vill vi motverka att arbetsgivare använder illegal arbetskraft eller erbjuder osäkra arbetsförhållanden, säger Malin Hedin, samordnare för Arbetsmiljöverkets arbete mot arbetslivskriminalitet i region väst.

Fler resultat från insatsen:
79 arbetsplatsinspektioner genomfördes.
40 omedelbara förbud utfärdades av Arbetsmiljöverket för att åtgärda allvarliga arbetsmiljöbrister.
59 inre utlänningskontroller, vilket ledde till två anmälningar mot arbetsgivare enligt utlänningslagen.
34 ärenden med skatteanmärkningar för vidare utredning av Skatteverket.
21 ärenden om uppehålls- och arbetstillstånd för vidare behandling av Migrationsverket.

Förutom att skydda arbetstagares hälsa och säkerhet, syftar insatserna också till att säkerställa rättvisa konkurrensvillkor mellan företag.
– De flesta företag vill göra rätt. Vårt mål är att stödja dem i detta genom att sätta stopp för arbetsgivare som medvetet bryter mot reglerna, säger Malin Hedin.

Arbetsmiljöverket och andra myndigheter kommer att fortsätta sina regelbundna och oanmälda inspektioner för att säkerställa att arbetsplatser följer lagstiftningen och upprätthåller en säker arbetsmiljö och schyssta arbetsvillkor.

Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet i arbetet mot arbetslivskriminalitet. I arbetet deltar även Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten.