Små, lätta fordon är redan en viktig del av Foodoras leveranser med fördelar som flexibilitet, framkomlighet och minimalt klimatavtryck. För att elektrifieringen ska vara effektiv krävs nya lösningar särskilt vad gäller laddning.
I projektet används en batteribyteslösning, så kallad ”battery swap” där förarna snabbt och enkelt kan byta urladdade batterier mot fulladdade på bara 10 sekunder. Stationerna för detta finns redan utplacerade i centrala Stockholm och används i dag främst för elmopeder.
Batteribyten är även på frammarsch för tunga fordon, något vi tidigare berättat om.
Foodora ser nu möjligheter att bredda användningen till fler typer av elfordon som kan nyttja samma infrastruktur. Tekniken tillhandahålls av det svenska bolaget GoCimo, som bygger upp infrastrukturen för batteribyte i Stockholm.
Som en del av projektet testas även ett nytt fordon, EVIG från Clean Motion, som erbjuder hög lastkapacitet och är kompatibelt med samma batterisystem.
– EVIG är redan ett av de mest energieffektiva elfordonen på marknaden och med battery swap tar vi ytterligare ett steg mot att göra urbana transporter ännu mer effektiva. säger William Collings, teknisk chef på Clean Motion.
EVIG är designad för anpassningsbarhet och det finns stor potential att utveckla EVIG med fullt stöd för batteribyte.
– Tekniken kring modulära batterisystem har mognat avsevärt, och ekosystemet för ladd- och bytesinfrastruktur vuxit snabbt. Att ha små ellastfordon i denna infrastruktur är ett viktigt steg mot generalisering och breddat nyttjande av infrastrukturen, säger William Collings.
Förutom laddningslösningar kommer projektet även att visa upp nya digitala lösningar för säkrare parkeringar och effektivare nyttjande av stadens utrymmen, något som ytterligare stärker den hållbara stadsbilden.
Foodora är stolta över att vara en del av Stockholms resa mot en mer hållbar och attraktiv stad. Med fortsatt innovation och samverkan är målet om en utsläppsfri innerstad 2030 fullt möjlig att nå, enligt Foodora.