Enligt åkeriet minskade även fordonens dieselförbrukning med upp till två liter per 20 000 kilometer och körsträckan på däcken på framaxeln ökade.
– Jämfört med våra fordon med konventionella, eldrivna transportkylsystem kommer CO2-utsläppen av 12 TM att öka med 12 EC 80 ton lägre under den åttaåriga innehavsperioden, förklarar Michael Reiserer, vd för Ferdinand Bierbichler.
Bierbichler har drivit sina tolv lastbilar med Multitemp-karosser och Ecooltec:s transportkylsystem inom tunga distributionstransporter sedan 2022. Besparingarna inkluderar den lägre växthusgaspotentialen för de naturliga köldmedierna CO2 (R744, GWP 1) och propen (R1270, GWP 3) som används i de R410, (GW-gas) som används i systemet andra lastbilar.
Beräkningen tar hänsyn till en årlig läckagehastighet i konventionella system på 15 procent av fyllnadsvolymen vilket motsvarar 14 kilo. Detta resulterar i CO2-utsläpp på 35 ton CO2e (CO2-ekvivalent) per fordon med referenssystemet under en uppehållsperiod på åtta år vilket summerar till cirka 420 ton CO2-utsläpp som undviks genom att använda Ecooltec TM182 för tolv fordon.
Om den initiala fyllningen skulle rinna ut helt på grund av skada eller inte återvinnas under service skulle ytterligare 30 ton CO2e släppas ut i atmosfären per fordon under åtta år. De totala utsläppen skulle bli cirka 780 ton CO2e.
Däremot resulterar en initial fyllning av Ecooltec TM182 med 1,4 kg R1270 och ett kilo R744 i totalt cirka fyra kilo CO2e och en försumbar mängd CO2e på grund av läckage eftersom kylkretsen är hermetiskt tillsluten.
Lastbilar med Ecooltec TM182 sparar åtta procent diesel och tack vare sin höga effektivitet är energiförbrukningen för Ecooltec-systemet lägre än för jämförbara system som använder syntetiska köldmedier.
Enligt Bierbichler kräver lastbilar med TM182 i genomsnitt upp till två liter mindre diesel per 10 mil på samma sträcka och med samma antal dörröppningar än fordon med referenssystemet. Med en årlig körsträcka på cirka 60 000 kilometer, under en hålltid på åtta år och totalt tolv lastbilar, minskar CO2-utsläppen med 304 ton – en total besparing på upp till 1 076 ton. Den lägre förbrukningen ger också en kostnadsfördel på nästan 1 900 euro per fordon bara 2024.
Fördelen jämfört med ett dieseldrivet transportkylsystem skulle vara ännu större. Ecooltec-systemet använder 60 till 80 procent mindre energi än ett system som drivs av en dieselmotor samtidigt som det uppnår samma kylkapacitet. Dessutom har systemets låga vikt en positiv effekt på slitaget av däcken på framaxeln.
För företagschefen är det också avgörande att naturliga köldmedier, till skillnad från F-gaser, inte producerar skadlig PFAS i atmosfären och kan användas på lång sikt samtidigt som tillgången på syntetiska köldmedier begränsas alltmer av F-gasförordningen och priserna på dem stiger.