Batteriet räknas som den dyraste komponenten i ett elfordon. Här ett litiumjonbatteri. Foto: Bo Ericsson. Batteriet räknas som den dyraste komponenten i ett elfordon. Här ett litiumjonbatteri. Foto: Bo Ericsson.

Ställ krav på batteritest på begagnade elfordon

Många elbilar, snart kommer även de tunga elfordonen, börjar bli gamla och då uppstår osäkerhet om batteriets skick. Det är viktiga frågor för både kunder och bilhandlare som ska sälja bilarna då de måste ta ansvar för eventuella reklamationer. ”Behovet av batteritester är framför allt stort i den växande marknaden av begagnade elbilar då batteriet räknas som den dyraste komponenten i en elbil”, säger Bo Ericsson på Fordonsjuristen.

Den ena efter den andra artikeln visar hur dyrt det är att byta batteri i en elbil. Allt fler bilköpare är oroliga över batteriets hälsa och om batteriet tappat kapacitet sedan bilen var ny, därför är det ett måste att kunna visa bilköparen vilket hälsotillstånd elbilens batteri har. (SoH är en procentandel som representerar batteriets nuvarande hälsa jämfört med dess ursprungliga kapacitet. Ju högre SoH desto bättre skick på batteriet.)

Förekomsten av begagnade litiumjonbatterier ökar med åren och hur de transporteras har blivit en fråga om trafiksäkerhet och miljö.

Genom att införa ett battericertifikat i försäljningsprocessen och även om batterier ska transporteras, med data från tester i annonser och online som offentliggörs skapar det mervärde vid en försäljning.

Ett motorbyte i en fossildriven bil framstår helt plötsligt som billigt jämfört med ett batteribyte varför Bo Ericsson menar att denna fråga måste tas på allvar.

Battericertifikatet kan användas för att få ett bättre pris på den begagnade elbilen när den byts in och senare säljs. Det skulle skapa trygghet för både bilhandlaren och bilköparen.

Med tanke på kommande EU-förordning Euro 7 som träder i kraft den 1 juli 2025 kommer krav på batteriers hållbarhet. Efter 10 000 mil och fem år måste batterierna i en elbil eller laddhybrid ha minst 80 procent kapacitet kvar. Efter åtta år och 16 000 mil gäller minst 72 procent. Något lägre krav kommer att gälla för lätta lastbilar. Uppfylls inte kraven måste tillverkaren vidta åtgärder, som exempelvis att byta ut batteriet.

Att testa SoH vid varje servicetillfälle hos verkstaden som noteras det i den digitala serviceboken skapar också trygghet för både köpare och säljare, speciellt med tanke på att alla fel som uppkommer inom två år anses som ursprungliga enligt nya Konsumentköplagen.

Om testet av SoH till exempel visar 94 procent på en äldre elbil i jämförelse med 80 procent, inbringar det ett högre andrahandsvärde. Rätt pris och full transparens för kunden är en framgångsfaktor.
– Det viktigaste är att informera kunden om batteriets kapacitet innan de köper bilen. Då agerar vi snyggt och vinner kundens förtroende. Sedan är det upp till kunden att avgöra om bilens pris står i relation till batteriets kapacitet, avslutar Bo Ericsson, Fordonsjuristen.

Om artikeln

Publicerad: 2025-04-16 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: